23948sdkhjf

Rektorer oprørte over klagenævn

Også Skanderborg Gymnasium tvinges til at afbryde samarbejde med Friis & Moltke – kalder det et angreb på ophavsret
Nu erklærer Klagenævnet for Udbud en rådgivningskontrakt mellem Skanderborg Gymnasium og Arkitektfirmaet Friis & Moltke A/S for ulovlig og kræver den bragt til ophør senest den 1. marts.

Kendelsen er næsten magen til den, der 3. januar overgik Thisted Gymnasium og HF-kurser. Klagenævnet mener, at begge arkitektopgaver ulovligt gik til Friis & Moltke A/S, da de ikke kom i udbud.

Begge gymnasier eller bygherrer er chokerede ovre afgørelsen, der ifølge begge rektorer er forkert og et meget alvorligt principielt angreb på ophavsretten inden for arkitektur.

- Denne afgørelse går lodret imod alt det, vi har lært med hensyn til beskyttelse af ophavsretten på unikke bygningsværker, siger rektor på Skanderborg Gymnasium, Jakob Thulesen Dahl.

Han fortæller, at beslutningen er meget overraskende, da gymnasiet har fundet det naturligt, at de kan hyre Friis & Moltke, da det jo er dem, der har tegnet gymnasiet, som er helt særlige bygninger, der er med i den danske arkitekturkanon.

Letter udbudsarbejde

Rektoren kontaktede dog i forbindelse med udbuddet en jurist og tjekkede, hvordan de skulle bære sig ad rent udbudsmæssigt. Og der var ifølge Jakob Thulesen Dahl ingen tvivl om, at de kunne bruge den såkaldte undtagelsesregel, som har gjort, at kun Friis & Moltke fik tilbudt opgaven.

Samtidig lettede det også selve udbudsarbejdet, og det var da også ifølge rektoren en positivt et element i valg af udbudsformen, men han fastholder, at beslutningen var lovligt.

Regel-baggrunden for den er hentet i udbudsdirektivet, hvor der står, at en kontrakt af tekniske eller kunstneriske grunde eller af årsager, der vedrører beskyttelsen af enerettigheder, kan overdrages til én bestemt økonomisk aktør.

Men det er klagenævnet ikke enig i. Og ikke nok med, at de fandt kontrakten ulovlig. De uddelte også en bøde på 45. 000 til bygherren.

Byggeri kører videre

Ifølge Skanderborg Gymnasium vil byggeprojektet med blandt andet en ny hal gå efter tidsplanen og blive færdig til december 2012, da udbudsrunden med entreprenører har fundet sted, og der er valgt en entreprenør.

Også Thisted Gymnasium og HF-kurser har tænkt sig at følge byggeplanen, selv om rådgiverkontrakten med Friis & Moltke skal bringes til ophør. Selve byggeriet udføres af E. Bodilsen Totalbyg A/S. Også her forventer rektor Finn Jorsal, at alt går efter planen. Og der bliver åbning af den nye aula til august 2012.

Men Finn Jorsal er ligesom sin kollega i Skanderborg pikeret over denne sag, som, han også mener, er et dramatisk angreb på ophavsretten.

- Jeg kan simpelthen ikke forstå klagenævnets beslutning. Og jeg mener, at den er forkert. Dette rådgiver-udbud lever på alle måder op til undtagelsesreglen, da der netop er tale om unik arkitektur, som Friis & Moltke har ophavsretten til, siger han.

Thisted Gymnasium og HF-kurser har fået en bøde på 80.000 kr., og alt i alt vil sagen med sagsomkostninger løbe op i et par hundrede tusinde kroner.

Rektor Finn Jorsal siger, at han tager dommen til efterretning. Han har dog endnu ikke afklaret, om de vil tage sagen i landsretten.

Deadline for den beslutning er i slutningen af februar.

Friis & Moltke er afventende

Den nye kendelse fra Klagenævnet for Udbud, hvor arkitektfirmaets kontrakt på Skanderborg Gymnasium nu også er erklæret ulovlig, kommer efter den første kendelse fra Thisted ikke som nogen overraskelse, men arkitekt maa Mogens Husted Kristensen fra Friis & Moltke A/S mener dog også, at den nye kendelse er forkert. Firmaer afventer endnu, hvad de vil gøre.

I forbindelse med det seneste interview med Mogens Husted Kristensen, citerede vi ham for, at bygningerne fra Friis & Moltke kræver særligt indsigt i forbindelse med både renovering og udbygning. Det har han ikke sagt. Vi beklager fejlen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156