23948sdkhjf

Ringkøbing overvejer nu krav om dansk løn

Ringkøbing-Skjern Kommune overvejer at indføre arbejdsklausuler i sine udbud
Ringkøbing-Skjern Kommune overvejer seriøst i fremtiden at stille krav om dansk løn, når kommunen udbyder bygge- og anlægsopgaver.

Overvejelserne er en følge af en millionregning og forsinkelser ved ud- og ombygningen af Spjald Skole. Ombygningen skulle have været færdig til skolestart i år, men bliver nu formentlig op mod 10 måneder forsinket og et endnu ukendt millionbeløb dyrere.

Baggrunden er, at arbejdet i efteråret 2011 var udbudt i fagentreprise med prisen som det afgørende - og at billigste bud på en række entrepriser kom fra HB Bolig Aps - et firma der var kendt for brug af udenlandsk arme-ben arbejdskraft. Firmaet gik konkurs i maj i år.

Borgmester Iver Enevoldsen (V) holder ferie, men viceborgmester Esben Lunde Larsen (V) bekræfter over for Licitationen, at kommunen overvejer, hvordan man skal sikre sig mod en lignende situation.

- Vi drøfter løbende, hvorledes kommunens udbud skal være, og i den anledning drøfter vi tingene med interesse- og brancheorganisationer, men der er endnu intet besluttet, siger viceborgmesteren.

Appel fra Dansk Byggeri

Kommunen har blandt andet afholdt et møde med Dansk Byggeri, der anbefaler brug af arbejdsklausul, når offentlige bygge- og anlægsopgaver udbydes.

Dansk Byggeri opfordrer landets kommuner til at indskrive ILO-konvention nr. 94 i udbud og kontrakter. Desuden opfordrer organisationen bygherrer og hovedentreprenører til en række procedurer, så man sikrer sig mulighed for kontrol af, at arbejdsklausulen overholdes.

- Der er ingen tvivl om, at kommunen kunne have undgået denne kedelige sag, hvis der var henvist til ILO 94. Så havde HB Bolig ikke været billigst, men sket er sket, og det vigtigste er nu at kigge fremad, og det er min oplevelse efter et møde med blandt andre borgmesteren, at kommunen kan se fordelene ved at sikre sig imod social dumping, siger kontorchef Karl Højhus Jeppesen, Dansk Byggeri Midt- og Vestjylland.

- ILO 94 udelukker ikke brug af udenlandsk arbejdskraft, men sikrer aflønning på danske vilkår og dermed en sund og fair konkurrence, så jeg håber, at kommunen meget hurtigt får det på plads, siger han.

Øjenåbner for kommune

Det samme håb har man i 3F, der har afdækket HB Bolig Aps’ brug af udenlandske arme-ben firmaer. I den konkrete sag på Spjald Skole beskæftigede HB Bolig Aps 13 polske bygningsarbejdere, der ifølge konstruktionen alle skulle være selvstændige og dermed ikke dækket af overenskomst.

- Hvis ikke sådan en sag kan få kommunen til at indføre arbejdsklausul i deres udbud, hvad kan så, spørger faglig sekretær Jens Ager Knudsen fra 3F Holstebro.

- Det må være en øjenåbner for alle om hvor galt det kan gå, hvis man ikke sikrer sig. Samtidig må det vel være et rimeligt forlangende til en kommune, der forvalter skattekroner, at de lokale virksomheder ikke underbydes af billig udenlandsk arbejdskraft, siger Jens Ager Knudsen.

Håb om bred enighed

Den socialdemokratiske gruppe i byrådet ønsker en beslutning om arbejdsklausuler.

- Jeg tror og håber, at vi kan få bred enighed om det. Det er i alles interesse, at vi sikrer os at arbejde for kommunen sker på danske løn- og arbejdsvilkår, siger S-gruppens formand, Linda Nielsen.

Der er rent Venstre-flertal i byrådet i Ringkøbing-Skjern Kommune.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094