En farverig fremtid
Det er godt at der på begge sider af bordet er vilje til at sætte sig sammen og prøve at udvikle faget i nye retninger. Det er med til at skærpe opmærksomheden, det skærper konkurrenceprofilen, og er i det hele taget med til at sætte malerfaget på dagsordenen.
Men ét er at intentionerne er gode og positive. Et andet er, at det idéudviklingsarbejde, der så bliver foretaget, skal så at sige fra malerbøtten og over på væggen.
Med andre ord skal ideerne omsættes til praksis, og her er det, at det ofte går galt.
Alt for mange gode projekter er nemlig endt i en rapport, som står og samler støv på en hylde. Og meget kort derefter har alle glemt hvad det var man blev enige om.
Det handler nok om at sætte sig nogle delmål, og så få noget plottet ned i kalenderen, så tingene følges op indtil de er realiserede. Noget andet er at gøre tingene målbare, så man kan måle resultatet af indsatsen - også kaldet benchmarking.
Men alting starter et sted, og det er rigtigt sundt at få fokus på hvordan man kan udvikle sig. Et rigtigt godt instrument er også - som malerne også lægger op til, nemlig at lade folk udefra se på sig, og høre, hvordan man bliver opfattet som branche og som virksomheder i branchen.
Alle har interesse i at et fag udvikler sig. Det gælder virksomhederne, som bliver stærkere og bedre af det, det gælder kunderne som får et bedre produkt, en bedre service, og måske også nogle mere effektive processer. Det gælder også samarbejdspartnerne, det vil sige de øvrige led i byggekæden, som malerfaget samarbejder med i forhold til nye byggerier.
Således er der nok at tage fat på. Og det bliver spændende at se hvad alerfaget kan fremvise af gode initiativer, og ikke mindst spændende at se, hvilke af de gode intentioner der bliver til virkelighed.