23948sdkhjf

Nedrivning bliver brugt alt for lidt

Ofte kan det bedre betale sig at rive ned end at renovere, mener ekspert, der opfordrer til at droppe følsomheden på området
Ofte sker det, at ældre byggeri bliver saneret og renoveret, selv om det i grunden både økonomisk, energimæssigt og arkitektonisk bedre kunne betale sig at rive bygningen ned og bygge noget helt nyt, der i højere grad er fremtidssikret. Det mener rådgivervirksomheden Orbicon, og professor på DTU’s bygge- og anlægsafdeling, Svend Svendsen, giver dem umiddelbart ret.

- At rive bygninger ned er en følsom og meget dramatisk beslutning for mange bygherrer, der har tendens til at renovere i stedet for at rive ned. Men der er ingen tvivl om, at det i flere tilfælde bedre kan betale sig at rive en ældre bygning helt ned, end at bruge store beløb på at ændre på det eksisterende, der måske aldrig bliver helt så smart indrettet og så energioptimeret, som noget nyt kan være, siger Svend Svendsen til Licitationen.

Muligt redskab

Professoren mener, at der skal en større pragmatisme til på dette område. Og at bygningsejerne i højere grad burde medtage nedrivning som et muligt redskab, som man i hvert fald burde overveje og regne på.

Især med hensyn til at nå de ambitiøse energimål, som politikerne har fastsat.

- Jeg kan ikke sige, at man skal rive så og så meget ned for at nå energimålene, men det bliver betydeligt dyrere, hvis man kun skal renovere sig frem mod målet med den eksisterende bygningsmasse, siger Svend Svendsen.

Professoren vil ikke sige, at der er specielle bygningsformer, som trænger mere til nedrivning end andet.

Han mener, at der både er almene boliger og andre typer, hvor det er relevant.

Ned med plejehjem

Et af de områder der for alvor er i fokus inden dette emne er almene boliger, hvor netop en forældet indretning var medvirkende til, at boligselskabet AAB sprang de to højhuse i Rødovre væk, men også indenfor plejehjem er der mange uddaterede bygninger.

Det fortæller rådgivervirksomheden Orbicon, der netop fik overtalt bygningsejeren til at droppe en planlagt renovering af plejehjemmet Holmgårdsparken i Charlottenlund, og i stedet rive det ned.

Bygningen var meget svær at renovere grundet forældet indretning.

Afdelingsleder i Orbicon, Sigurd Østergaard-Andersen, er overbevist om, at der er mange andre renoveringer i Danmark, som burde starte med en nedrivning. Og det handler både om totaløkonomi og indretning.

- Selv om et byggeri er teknisk sundt nok til at holde 30 år endnu, så kan vi ikke forvente, at danskerne i 2020’erne vil bo i et byggeri, som er indrettet til danskerne i 1970’erne. Både vores vaner og vores familiemønstre har ændret sig så meget, at vi stiller helt andre krav til indretningen af vores bolig. Derfor kan det ofte være den bedste beslutning at rive ned i stedet for at renovere for at fremtidssikre bygningen, siger Sigurd Østergaard-Andersen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.154