Greb strammes voldsomt om byggesagsgebyrerne
Det er slut med, at kommunerne med rund hånd kan hæve byggesagsgebyrerne. Fremover skal byggesagsgebyrer beregnes efter timepris og med udspecificeret regning
Hvad der hidtil fra mange sider har været beskrevet som et "ta-selv-bord", bliver nu stærkt reguleret, idet regeringen ønsker at ændre byggelovens gebyrbestemmelse, så der stilles krav om, at kommunerne fremover skal opkræve gebyrer for byggesagbehandlingen efter tidsforbrug "med henblik på at fremme en mere gennemskuelig og ensartet gebyropkrævning".
Ministeren bestemmer
Efter de gældende regler kan kommunerne selv bestemme, om omkostningerne til byggesagsbehandlingen skal finansieres gennem opkrævningen af byggesagsgebyrer, eller om omkostningerne helt eller delvis skal dækkes via skatteindtægter.
Den foreslåede ændring af byggeloven indebærer, at klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard (RV) bemyndiges til at fastsætte regler om, at kommunalbestyrelsen skal opkræve gebyr for hver byggesag i forhold til den tid, kommunen har brugt på at behandle byggesagen, således at størrelsen af gebyret afspejler, hvor lang tid kommunen har brugt på at behandle ansøgerens byggesag.
Intet opstartsgebyr
Det slås specifikt fast, at det "ikke bliver muligt for kommunerne at opkræve et fast grundgebyr eller et »opstartsgebyr« ved siden af timebetalingen".
Det bliver dog op til de enkelte kommuner at bestemme, om omkostningerne til byggesagsbehandlingen skal finansieres gennem opkrævningen af byggesagsgebyrer, eller om omkostningerne helt eller delvis skal dækkes via skatteindtægter. Dermed slås det også fast, at kommunerne ikke må opkræve gebyrer, der overstiger omkostningerne til byggesagsbehandlingen.
Ens timepris
Kommunen skal ved opkrævningen af byggesagsgebyr udspecificere tidsforbruget i den enkelte byggesag, ligesom den enkelte kommune selv fastsætter timeprisen, der skal være ens i alle byggesager.
Den foreslåede ændring undtager dog mindre bygninger såsom carporte, garager, udhuse, drivhuse og tilbygninger fra kravet om, at byggesagsgebyrer skal opkræves efter tidsforbrug.
Ministeren forklarer undtagelsen med, at opkrævning efter tidsforbrug erfaringsmæssigt ved disse nævnte mindre bygninger kan medføre gebyrer, der ikke står i forhold til ansøgerens investering i byggeprojektet.
Glæde i byggeriet
Dansk Byggeri, Landbrug & Fødevarer samt DI Byg giver i et høringssvar udtryk for stor tilfredshed med regeringens forslag.
De tre organisationer forventer både en betydelig indsnævring af de store forskelle i kommunernes gebyrer og en samlet reduktion i gebyropkrævningen.
- En gebyrmodel baseret på medgået tid vil samtidig bidrage til at effektivisere arbejdsgangene i den kommunale sagsbehandling, fordi kommunerne opnår større indsigt i deres tidsanvendelse. Samtidig tilskyndes til en høj kvalitet i ansøgningerne, idet ansøgerne ved afregning efter medgået tid får en klar interesse i at minimere den nødvendige sagsbehandlingstid ved at indsende et komplet materiale til brug for sagens vurdering, konstaterer organisationerne.
Præcis vejledning
- Vi forudser, at der bliver behov for, at Energistyrelsen udarbejder en deltaljeret og præcis vejledning, der redegør for, hvilke omkostninger, der må indgå i gebyrberegningen. En sådan vejledning har kommunerne selv efterlyst under de nuværende regler, og behovet vil også være tydeligt under de nye regler. En vejledning fra Energistyrelsen vil være en forudsætning for en ensartet praksis i kommunerne i forhold til den nye gebyrmodel, således at virksomhederne ikke bliver mødt med forskellige gebyrvarianter af medgået tid. Vi ser gerne reglerne træde i kraft hurtigst muligt.
De tre organisationer finder det i øvrigt "rimeligt", at kommunerne får mulighed for at opkræve et grundgebyr for den enkelte byggesag i størrelsesordenen 1-2 timer, der udregnes efter samme timepris som kommunens øvrige byggesagsbehandling.