23948sdkhjf

Fynsk maskinstation spreder interesserne

Lerbjerg Maskinstation er i dag glad for, at man har holdt lidt fast i landbruget, for der er ikke meget gang i byggeriet. Firmaet spiller derfor på begge heste
Lars Lerbjerg fra Lerbjerg Maskinstation ved Middelfart er anden generation i virksomheden, der blev startet op af faderen i 1948.

Efter at have været en traditionel maskinstation for landbruget i mange år, bevægede virksomheden sig på et tidspunkt i begyndelsen af 1950’erne ind i jordentreprenørarbejdet, og man har sidenhen rådet over flere større Volvo-dumpere til blandt andet arbejdet med flere større jordflytningsprojekter.

Mest landbrug

Men i dag ligger hovedvægten på landbruget med omkring 70 procent af firmaets aktiviteter.

- Der er for lidt gang i byggeriet, og byggemodning, er der slet ikke meget af, siger Lars Lerbjerg til Licitationen, da vi besøger virksomheden en solbeskinnet eftermiddag, hvor masskinerne så småt kommer hjem efter lidt snerydning rundt omkring.

- Jeg kom hjem til virksomheden i 1980, og i 1983 blev jeg kloakmester, og så drejede vi virksomhedens aktiviteter lidt over i den retning, og det var i mange år vores største aktivitet, med kloakering, som vi stadig laver en del af, fortæller han.

- For et par år tilbage var der jo omtrent 14 dages ventetid på at få gravet et hul. Sådan er det ikke helt mere, men jeg regner da med, at der også kommer lidt i indeværende år. For eksempel skal der jo tilsluttes 325 sommerhuse til kloaksystemet, som skal bygges i nærområdet her, og dertil kommer en del kloakering i det åbne land. Og der er også spildevandsseparering i gang rundt omkring, så der skal nok komme nogle opgaver, fortæller han.

Stor interesse

- Vi ser jo interessen blandt andet på årets dyrskue i Odense, hvor vi i lokalforeningen i DM&E udstillede med nedsivningsløsninger og der kom en del interesse fra oplandet, fortæller han.

Virksomheden beskæftiger syv faste medarbejdere, og har i perioder med travlhed flere løst tilknyttede medarbejdere.

- Vi har da i perioder været oppe på 18 medarbejdere, når vi har haft større sager, men der er altså lidt længere mellem dem nu, siger han.

Lars Lerbjerg er en af dem, der mener at det er vigtigt at bruge sin brancheforening. Han er selv aktiv i lokalforeningen, og han anvender kvalitetsstyringssystemet fra DM&E.

- Der er udover det rent faglige også en social dimension, hvor vi laver udflugter til hinandens virksomheder og snakker lidt om, hvordan det går, og hvad der rører sig i branchen, siger han.

- Desuden er der jo mulighed for kurser og opdatering af viden, og det er jo vigtigt i disse tider, hvor kravene til udført arbejde bestemt ikke bliver mindre, erklærer han.

Dumpere solgt

De dumpere som firmaet tidligere havde til jordflytningsarbejdet, er solgt fra. Der er ikke arbejde til dem, som tiderne er lige nu, og som nævnt er Lars Lerbjerg i dag glad for at han har holdt fast i landbruget.

- Men det kræver mange investeringer. En enkelt stor traktor koster jo millioner i modsætning til den første traktor min far købte - en Ferguson til 13.000 kroner, som ganske vist også var dyrt dengang. Men det kræver penge at have det rigtige grej, hvad enten det er landbrug eller entreprenør. Når det går godt kan man regne med at en mejetærsker kan køre 100 timer på en sæsom. Men vi ser da en tendens til, at landbrugene i højere grad overlader arbejdet til maskinstationer, fordi det også er dyrt og kapitalkrævende - og ofte et krav fra banken, at maskinerne indlejes i stedet for at købes og derved binde kapital, siger Lars Lerbjerg.

Netop den baggrund er noget af det, der får ham til at tro på, at landbruget fortsat vil være en stor del af hans forretning.

- Byggeri, jordflytning, kloakering med videre har sin egen cyklus, som er anderledes end landbrugets. Defor satser vi lidt på begge områder i øjeblikket, så vi kan holde gang i forretningen, siger han.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111