23948sdkhjf

SKAT vil krydse grænser mod snyd

Som led i det skærpede fokus på social dumping vil Skat sikre informationsudveksling om udstationerende virksomheder
Det skal være slut med, at udenlandske virksomheder arbejder sort og slipper for at betale skat i både hjemland og Danmark.

Derfor vil Skat styrke samarbejdet med søstermyndighederne i de andre EU-lande og ikke mindst de lande, hvorfra der kommer udenlandsk arbejdskraft til Danmark.

Det oplyser produktionsdirektør Steffen Normann Hansen til Licitationen.

Baggrunden er begrundet mistanke om, at mange udenlandske virksomheder, der udstationerer arbejdskraft til Danmark, ikke reelt eksisterer i hjemlandet. Dermed slipper virksomhederne for at betale skat både i hjemlandet og i Danmark.

Den skærpede indsats er en del af den oprustning, som myndighederne gennemfører som følge af regeringens og Enhedslistens beslutning om at give 65 mio. kr. til særlig indsats imod social dumping. Heraf får Skat ekstra 20 mio. til området.

- Vores mål er at få et langt mere direkte samarbejde med især de lande, som mest udstationerer arbejdskraft til Danmark. I første omgang handler det om at få kontaktpersoner, som vi kan henvende os til og som hurtigt kan undersøge vores henvendelser om, hvorvidt et RUT-anmeldt firma eksisterer i hjemlandet. Gør det ikke det, er det skattepligtigt i Danmark, siger Steffen Normann Hansen.

Behov for indsats

Kontrolindsatsen og informationsudvekslingen kommer også til at omfatte enkeltmandsvirksomheder. Ikke mindst den danske fagbevægelse antager, at mange udstationerende enkeltmandsfirmaer er pseudovirksomheder og at der reelt er tale om lønmodtagere, der er udstyret med et cvr-nummer for at undgå fagbevægelsens krav om overenskomstdækning.

- Enkeltmandsvirksomheder bliver genstand for samme informationsudveksling. Det afgørende er, om de har aktivitet og er registreret og betaler skat i hjemlandet. Gør de ikke det, er de skattepligtige i Danmark, siger Steffen Normann Hansen.

Han oplyser, at Skat i Danmark ikke har mulighed for at gå ind i andre landes registre og eftersøge de ønskede oplysninger. Der skal ske en telefonisk eller skriftlig udveksling af oplysninger. Derfor skal der opbygges et netværk af kontaktpersoner, som hurtigt kan udveksle de nødvendige informationer.

En lille undersøgelse, som Skat har gennemført tidligere i år, afslørede, at flere end halvdelen af 75 tilfældigt udvalgte udenlandske virksomheder i RUT ikke eksisterer i hjemlandet og dermed virker ulovligt i Danmark.

- Det understreger behovet for informationsudveksling og at social dumping er et voksende problem på det danske arbejdsmarked og at der er betydelige problemer i forhold til udenlandske virksomheders overholdelse af lovgivningen.

Gensidig interesse

Steffen Normann Hansen har en forventning om, at de lande, som det især er interessant at udveksle oplysninger med, vil indgå i en positiv dialog.

- Vi har en gensidig interesse i at kontrollere de virksomheder, der arbejder grænseoverskridende. Betaler de ikke skat, snyder de enten hjemlandet eller os, og med en hurtig udveksling af informationer kan vi hurtigt afsløre eventuel skattesvig og har dermed også en bedre mulighed for inddrivelse. Det gælder både i Danmark og i det land, de kommer fra, siger han.

Produktionsdirektøren oplyser, at en del af den styrkede indsats også målrettes mod bedre inddrivelse af skatte- og momsgæld.

Han kan ikke sige, hvor hurtigt den tættere dialog med andre landes skattemyndigheder kan være på plads og operationel.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094