23948sdkhjf

Lavenergikoncept viser potentiale

Passivhusprojektet Sunshinehouse er opført med stor succes i Jylland og er nu ved at blive gjort klar til eksport
Rækkehusprojektet Sunshinehouse, som er færdige, energirigtige rækkehuse, der har stået indflytningsklar i Kolding og Vollerup ved Sønderborg siden december, har ikke været svære at udleje. Det fortæller en af initiativtagerne bag projektet, projektleder fra Teknologisk Institut, Anders Thomsen.

Husene er industrielt fremstillede, energirigtige rækkehuse, som omfatter i alt 24 rækkehuse i 2 plan. Husene anvender max. 15 kWh/år/ m² til rumopvarmning, max. 120 kWh/år/m² i forbrug til varme, varmt vand, ventilation, hvidevarer og fast lys og den maksimale utæthed i opvarmede rum er på 1,5 m³/m²/sek målt i Blowerdoor test.

Bag initiativet til Sunshinehouse står Teknologisk Institut, med projektchef Anders Thomsen som projektleder. De øvrige projektdeltagere er boligadministratoren Domea A/S, boligadministratoren Salus A/S og Esbensen Rådgivende Ingeniører, der har været byggeleder på projektet.

Super lavenergiklassen

Sunshinehouse er bygget med præfabrikerede elementer, som i stil, udtryk og materialevalg tager udgangspunkt i den danske tæt-lav tradition.

Målet med projektet har været at få flere forskellige bud på et præfabrikeret super lavenergi rækkehus, der senere vil kunne masseproduceres i kommercielt øjemed samt give byggebranchen flere forskellige danske og internationale bud på et tidssvarende super lavenergi rækkehus.

- Idéen har blandt andet været at videreføre tankerne om begrebet Passivhus og dets byggeprincipper i tæt-lavt byggeri i Danmark, forklarer Anders Thomsen og tilføjer, at det har været et vigtigt mål at sprede den viden, der er opnået i projektet, til alle parter i den danske byggebranche, med det formål at højne bevidstheden om energirigtigt byggeri.

Mange erfaringer rigere

Gennem projektet har deltagerne fået mange væsentlige erfaringer med sig, og en vigtig del af projektet har netop været at dele disse erfaringer med branchen.

- Det er vigtigt at være opmærksom på, at en byggeleder får en ny rolle ved industrialiseret byggeri, hvor 80 procent af udførelsen sker på fabrik og kun 20 procent sker på byggepladsen, forklarer Anders Thomsen og tilføjer:

- Byggelederne bør således også efterse produktionen af boligerne, når de produceres på fabrikken og ikke kun afvente, at de kommer ud på pladsen.

En anden erfaring fra udviklingen af Sunshinehouse er arbejdsprocessen, som har involveret både rådgivere, arkitekter og udførende allerede fra start, da de har samarbejdet om at projektere boligerne. Dermed er der gode muligheder for, at projekteringen er bygbar, fordi producenterne/entreprenørerne også er med i projekteringen.

På vej til Norge

Ifølge Anders Thomsen har projekterne i Kolding og Sønderborg udviklet sig til et 1. generations produkt, som kan afsættes på det danske og det skandinaviske marked. Der har været fokus på standardisering af processen, men med variation omkring de færdige produkter.

Erfaringen er også, at boligkoncepterne leverer god kvalitet omkring kuldebroer, indbygningsdetaljer, og at der ikke er fugtproblemer, fordi boligerne er produceret under tag og under kontrollerede forhold.

Sunshinehouse succesen er allerede på vej ud over Danmarks grænser, da husene vil indgå i et eksportfremstød til bl.a. Norge igennem initiativet Fish Norway.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109