23948sdkhjf

Ja – regionerne tager flere hensyn

Kim Fynbo Nielsen, formand for Danske Råstoffer, retter i Licitationen den 24. januar 2012 kritik af Region Syddanmarks råstofplanlægning.

Ifølge KFN inddrager regionerne ikke i tilstrækkelig grad kvaliteten af de materialer, der kan udvindes i graveområderne, hvilket skulle føre til, at der udlægges for få områder.

Jeg vil gerne medgive, at Region Syddanmark har begrænset detailkendskab til kvaliteten af de materialer, der er i de eksisterende grusgrave. Det skyldes primært, at branchen kun i begrænset omfang foretager den lovpligtige indberetning af de boringer, der udføres. For at imødegå den usikkerhed har vi fra regionens side i 2011 foretaget en total revurdering af restforekomsten i hver eneste aktive grusgrav på Fyn.

Vi bad i den forbindelse branchen om at give os de mængde- og kvalitetsoplysninger, de havde, så det kunne indgå. Men vi har stort set ingen grunddata fået. Blandt andet af denne grund arbejder regionen ud fra en målsætning om at udlægge til 24 års forbrug – det dobbelte af de lovpligtige 12 år.

KFN"s andet kritikpunkt er at regionerne "tager unødigt mange kommunale hensyn og hensyn til større interesseorganisationer" – hvilket skulle føre til, at oplagte områder ikke udlægges som graveområder, og at regionerne generelt hellere udlægger mindre områder frem for større områder - for at undgå konflikter med interesseorganisationerne.

Jeg giver formanden fuldstændig ret i den første del: Regionsrådet tager flere hensyn i råstofplanlægningen – og det sker, at kommuner og interesseorganisationer har argumenter, som vi lytter til. Om vi tager unødigt mange af disse hensyn? – Det er jeg uenig i. Om det fører til, at vi kun udlægger mindre graveområder for at undgå konflikter? – Det er jeg lodret uenig i: I regionsrådets vedtog vi i september 2011 at udlægge to store nye graveområder syd for Odense med tilsammen mere end fire mio. kbm grus, sand og sten. Danske Råstoffer kan ikke for alvor mene, at de 122 hektar i de to områder tilsammen er "mindre områder".

Derfor holder KFN"s afsluttende bemærkning om, at der ikke er udlagt nok lokale råstoffer til at forsyne motorvejsudvidelsen fra Odense til Lillebælt, heller ikke.

De to nye graveområder, der ligger to-tre km syd for motorvejen ved Odense, vurderes at rumme mere end 2,5 gange den mængde stabilgrus og bundsikringsmaterialer, der skal anvendes ifølge Vejdirektoratets oplysninger. Mere "lokale" kan råstofferne næsten ikke blive.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.146