23948sdkhjf

En svær tid

Med årsskiftet har Danmark sat sig i spidsen for EU-samarbejdet. Et formandskab der ikke ligefrem bliver en dans på roser i en situation, hvor EU er ude i sin hidtil største krise. Det er en krise, der truer med at sprænge samarbejdet i stumper og stykker, og man må håbe, at statsminister Helle Thorning- Schmidt og hendes regeringskolleger kan agere brobyggere.

Men først og fremmest er formandskabet en chance for fra dansk side at sætte den sociale dumping på dagsordenen, og der må man desværre konstatere, at det ikke fylder meget i det danske formandskabs programerklæring.

Når EU-Kommissionen tilmed er på vej med det nye direktiv om anerkendelse af erhvervsmæssige kvalifikationer, må det for alvor gå op for de danske politikere, at EU systematisk er i gang med at undergrave den danske arbejdsmarkedsmodel og med den også det danske velfærdssamfund.

Så nytter det meget lidt med vage formuleringer i en programerklæring om respekt for udstationeringsdirektivet. Den respekt kan nemlig ligge et meget lille sted - på mindre end spidsen af en lillefingernegl.

De østeuropæiske lande har ikke den mindste interesse i at respektere hverken de danske arbejdsmarkedsregler eller udstationeringsdirektivet. Tværtimod nyder de godt af de enorme summer, som deres borgere unddrager den danske stat for i moms, afgifter og bøder.

Regeringen har sammen mad Enhedslisten afsat 65 mio. kr. over to år til at øge kontrollen med, at de danske regler overholdes, derunder tilmelding til RUT, men det er fortsat fagbevægelsen, der står med en meget stor del af ansvaret for, at foretage sig de nødvendige faglige kampskridt for at sikre overholdelse af danske arbejds- og lønvilkår.

Hvis EU-Kommissionen får magt som agt, betyder det i praksis, at det bliver komplet umuligt at sikre, at østeuropæiske firmaer og byggearbejdere overholder eksempelvis danske regler omkring sikkerhed inden for en lang række områder, herunder stilladsarbejde. Heldigvis betyder det ikke, at danske firmaer kan slække på sikkerheden, men til gengæld mister de yderligere konkurrenceevne i forhold til de østeuropæiske konkurrenter.

Licitationen har skrevet det før, og vi gør det igen:

- EU’s regler for det åbne arbejdsmarked og den danske arbejdsmarkedsmodel er indbyrdes umulige at få til at fungere sammen på vilkår, der stiller danske virksomheder lige i konkurrencen om opgaverne.

Valget står mellem, om danske politikere ønsker fortsat dansk tilslutning til det åbne arbejdsmarked eller vil have en byggesektor med dansk arbejdskraft. Begge dele er nemlig en umulighed.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109