23948sdkhjf

Fra trussel til trivsel

Fremtidens vilde vandmængder skal styres og ændres fra trussel til trivsel. Men hvordan? Det er der mange kommunale bud på lige nu
Allerede i begyndelsen af 2010 blev en afgørende indsats for at styre fremtidens vilde vandmasser sat i gang.

Der blev nedsat tværkommunale styregrupper, i og med at oversvømmelser ikke respekterer kommunegrænser, og påbegyndt samarbejde om mange store projekter, blandt andet etableringen af nye vådområder, som blev til i et tæt samspil mellem stat og kommuner. Samtidig vil staten og Kommunernes Landsforening danne en national styregruppe, der har til opgave at følge den overordnede udvikling i vandoplandene.

Nye temadage

Det arbejde bliver nu fulgt op 7. og 8. februar med to temadage om kommunale vandhandleplaner. De afholdes for projektledere, fagchefer og medarbejdere inden for kommuneplanlægning. Med indlæg fra blandt andet Køge og Holstebro Kommune bliver der reflekteret over mål og prioriteringer af vandhandleplanerne i kommunerne, samt samlet op på hovedpointer, udfordringer og ønsker.

Og eksemplerne står i kø, blandt andet en ny stor anlægsvision i nordsjællandske Kokkedal, der skal vise, hvordan byomdannelse og klimatilpasning kan gå hånd i hånd.

Flere forvandlinger

De øgede regnmængder skal bruges til at anlægge nye typer rekreative og aktive områder, der kan gøre Kokkedal mere attraktiv og bæredygtig - både på det sociale og på det miljømæssige område.

Tilsvarende projekter er i gang andre steder i landet, blandt andet i forbindelse med flere forandringsprojekter, der skal forvandle tidligere industriområder og lidt triste forstæder til nye levende og menneskevenlige projekter.

Bag projektet i Nordsjælland står et partnerskab bestående af Fredensborg Kommune og Realdania - med støtte fra Lokale- og Anlægsfonden samt de to almene boligselskaber ab Hørsholm Kokkedal og Boligforeningen 3B.

Den samlede økonomi er på 118 mio. kr., og når borgerne har givet deres input, er det planen at udskrive en konkurrence for projektet i foråret 2012.

Demonstrationsprojekt

Direktør i Realdania, Hans Peter Svendler sagde til Licitationen 11. januar 2012, ved lanceringen af projektet:

- Vi ser Kokkedal som et vigtigt demonstrationsprojekt for en stribe lignende forstadsområder i Danmark. Sammen med Fredensborg Kommune kan vi vise nye veje i forhold til, hvordan et klimatilpasningsprojekt ikke blot kan fungere som løsning på en akut klimamæssig udfordring, men også skabe en rekreativ og social merværdi. Fremtidens Kokkedal vil rumme unikke møde- og aktivitetssteder og et oplevelsesrigt udemiljø, som kan medvirke til at skabe aktive fællesskaber på tværs af sociale grupper.

I det hele taget kommer styring af fremtidens vandmasser højt på mange planlæggeres dagsorden. Som adm. direktør i DAC, Kent Martinussen sagde til ArkByg 27. januar:

- Landskabsarkitektur og hardcore ingeniørviden skal gå hånd i hånd for blandt andet at kunne styre fremtidens vandmasser. Vand skal jo ikke blot forsvinde ned i stadig større kloaksystemer men anvendt strategisk medvirke til at skabe mere grønne byer og byrum samt gentænke biotoper i byerne.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094