23948sdkhjf

Arbejdstilsynet skal også reagere i weekenderne

Modsatrettede meldinger fra Arbejdstilsynet om udrykning til farlige arbejdspladser i weekenden
Skulle østarbejdere eller andre have lyst til at overtræde arbejdsmiljøreglerne, kan de trygt gøre det i weekenden. Så holder Arbejdstilsynet nemlig fri. Det mener i hvert fald foreningen Rejsearbejdere.dk i en henvendelse til beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S).

Formanden for Rejsearbejderne Hans Erik Meyer kalder det "totalt uansvarligt, at der ikke er muligheder for at komme i kontakt med Arbejdstilsynet i weekender ved anmeldelser af overtrædelse af arbejdsmiljøloven", og han henviser til, at tilsynschef i Arbejdstilsynet Jens Riis Rasmussen til TV Syd har udtalt, at der ikke er nogen telefonbetjening af borgere i weekender, ligesom vagttjenesten kun tager sig af alvorlige ulykker, når politiet er anmelder.

- Vi har ingen telefonbetjening af borgere i weekender, og vagttjenesten tager sig kun af alvorlige ulykker. når politiet er anmelder, oplyser tilsynschef Jens Riis Rasmussen til TV SYD.

Hans Erik Meyer har selv i en weekend forsøgt en anmeldelse, men blev mødt af noget, der "lød som en automatisk telefonsvarer".

Baggrunden for ønsket om en anmeldelse var en byggeplads i Haderslev, hvor der ifølge Hans Erik Meyer skete store overtrædelser af Arbejdsmiljøloven med livsfare for de ansatte.

Dokumentation

Problemet er ifølge Hans Erik Meyer, at selv om der er masser af dokumentation fra TV SYD, "der beviser mange timers overtrædelserne af loven om sikkerhed og sundhed på byggepladser", så oplyser Arbejdstilsynet, at uanset anmeldelse og dokumentation, kan - eller vil – Arbejdstilsynet ikke rejse en sag. På grund af interne instrukser er det alene Arbejdstilsynets egen konstatering af en overtrædelse af loven, der kan føre til rejsning af en sag.

- Vi må konstatere, at der kan udføres livsfarligt arbejde i weekender og på helligdage samt i ferietiden med overtrædelser af arbejdsmiljøloven af udenlandske firmaer og deres arbejdstager - og social dumping - uden konsekvenser af nogen som helst art, konstaterer Hans Erik Meyer.

Fejlvurdering

Ifølge Arbejdstilsynets centerchef Hanne Sofie Olsen, har der imidlertid været tale om en "fejlvurdering", og hun understreger, at Arbejdstilsynet også skal reagere på henvendelser om farlige arbejdspladser, selv om det er weekend.

Det viste sig i øvrigt, at da Arbejdstilsynet nåede frem til byggepladsen lørdag med genbesøg søndag, var der ikke længere nogen, som arbejdede på taget. Det blev dog konstateret, at der ikke var rejst stillads:

- Da vi blev bekendt med sagen, reagerede vi og mødte frem på byggepladsen. Der er et beredskab både aften, nat og i weekender, der er klar til at vurdere, om vi skal reagere straks med et besøg på byggepladsen, siger Hanne Sofie Olsen til Licitationen – Byggeriets Dagblad.

Hun understreger samtidig, at det altid er medarbejdere på chefniveau, der skal træffe afgørelsen om at foretage et tilsyn, og at man skal møde frem både ved alvorlige arbejdsulykker og anmeldelser om alvorlige overtrædelser af arbejdsmiljøreglerne. Til gengæld kan Arbejdstilsynet ikke gøre brug af andres videooptagelser eller billeder.

Hanne Sofie Olsen slår fast, at videooptagelser og billeder til gengæld kan bidrage til beslutningen om, hvorvidt der er behov for straks at skride ind. Det er derimod Arbejdstilsynet selv, der af retssikkerhedsmæssige årsager skal indsamle dokumentation i form af eksempelvis billedmateriale.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094