Grøn udlicitering i Greve og Solrød er strandet
Forhandlinger mellem Greve og Solrød kommuner om fælleskommunalt selskab for de grønne områder er løbet ud i sandet
Men på det seneste møde i Greve Byråd blev det oplyst, at forhandlingerne er kuldsejlet.
Greves borgmester Hans Barlach (C), der i øvrigt også er formand for styrelsesrådet for Park og Vej, forklarer i en fællesudtalelse med Solrøds borgmester Nick Hörup (V):
- På baggrund af resultaterne af den meget grundige analyse af mulighederne for at danne et fælles kommunalt selskab på vej- og parkområdet mellem de to kommuner, må vi desværre konstatere, at grundlaget for det fælles selskab ikke er til stede. Vi indstiller derfor til de to byråd, at vej- og parkenhederne i de to kommuner videreudvikles hver for sig.
Prøver nu med OPP
Ifølge Licitationen - Byggeriets Dagblads kilder skyldes det ikke mindst, at man specielt fra Greves side ikke kunne finde tilstrækkelige synergier i at etablere et fælleskommunalt selskab. Altså at der for Greve Kommune ikke ville være en gevinst.
Borgmester Hans Barlach siger til Licitationen:
- Nu vil vi i stedet arbejde videre med noget, der ikke tidligere er forsøgt i Danmark, et OPP-driftselskab i form af et aktieselskab, som kommunen har sammen med et privat selskab. Samtidig udarbejder vi også en analyse af, hvad en egentlig udlicitering af park og vej ville indebære. Jeg forventer, at vi tager stilling til, hvilken model vi vælger til august, så det kan sættes i kraft til årsskiftet.
Krav om udlicitering
Det har fået Venstres medlem af teknik- og miljøudvalget i Greve Byråd, Lars Kilhof, til at foreslå et fornyet udbud af store dele af park- og vejkontrakten.
- Borgernes oplevelse af kvaliteten af det udførte arbejde er for nedadgående og har været det gennem et godt stykke tid. Vi har en klar forventning om, at der kan opnås en højere kvalitet for de samme penge, så det er ikke bare, fordi vi vil spare på området. Men vi skal have gennemført et udbud ordentligt og samtidig med respekt for medarbejdernes situation. Det er vigtigt, at vi ikke står i en situation, hvor vi er medvirkende til løndumping fra østarbejdere med deraf følgende forøgelse af arbejdsløsheden eller får indgået kontrakt med virksomheder, som ikke reelt er i stand til at løfte opgaven, siger Lars Kilhof til Licitationen.
Spirende utilfredshed
Den lokale Park og Vej i Greve har i en lang årrække arbejdet efter den såkaldte "BUM-model" (bestiller-udfører-modtager), som ifølge Lars Kilhof gav gode resultater i begyndelsen.
Men afdækningen af mulighederne for et samarbejde mellem Greve og Solrød kommuner samt en spirende utilfredshed med det udførte arbejde, har ført til konklusionen om, at det er på tide at prøve noget nyt:
- Venstre har ikke låst sig fast på en bestemt model for en udlicitering, men vi har dog tidligere arbejdet med en model, hvor dele fastholdes som offentlige opgaver. Der er områder i park- og vejkontrakten, hvor kommunens ansvar ikke blot kan lægges ud til private entreprenører, så vi skal i gang med en større øvelse, hvor vi får beskrevet byrådets forventninger holdt op imod mulige udliciteringsmodeller, så vi er helt sikre på, at vi får det bedste resultat for færrest mulige af borgernes penge. Og kan vi få nogle gode priser hjem, her i en krisetid, har vi måske muligheden for at få opfyldt nogle af de ønsker, byrådets medlemmer har til forbedringer på området, slutter Lars Kilhof.