23948sdkhjf

Lærlinge får en plads på Femern

Krav om lærepladser vil blive indarbejdet i udbudsmaterialet, siger bygherren
Der er udsigt til, at der kommer lærlinge med på de kommende års største anlægsprojekt, den faste forbindelse under Femern Bælt.

Det er meldingen fra bygherren, Femern A/S. Endnu har man ikke lagt sig fast på, hvordan kravene skal strikkes sammen, men der er ingen tvivl om, at det bliver et element i udbudsmaterialet.

- Femern A/S agter at stille krav om, at der kommer et vist antal lærlingepladser på Femern Bælt byggeriet, siger teknisk direktør Steen Lykke.

- Vi er ved at forberede os på, hvordan vi kan formulere dette krav mest hensigtsmæssigt og som en del af forberedelserne har vi løbende en række møder og drøftelser med arbejdsmarkedets parter, BAT-kartellet og Dansk Byggeri. De to organisationer har leveret deres forslag og synspunkter, og det er blandt andet resultater fra disse drøftelser, der kommer til at danne baggrund for, hvordan vi vil indarbejde kravene om lærlingepladser i vores udbudsmateriale, siger Steen Lykke.

Meldingen vækker glæde i BAT-kartellet, der længe kar krævet, at entreprenørerne på anlægsopgaven forpligtes til også at tage lærlinge.

- Vi er glade for, at Femern viser det rette samfundssind, og det er helt i tråd med, hvad vi havde forventet. Vi har haft gode drøftelser med bygherren og har hele tiden være fortrøstningsfulde med hensyn til at finde en løsning, som giver sikkerhed for et vist antal praktikpladser, siger Gunde Odgaard, sekretariatsleder i BAT-kartellet.

- Jeg er sikker på, at Femern A/S finder en model, som giver mulighed for, at en masse unge mennesker kan få en god læreplads på et stort og spændende projekt, siger han.

Hellere partnerskab

I Dansk Byggeri er meldingen, at man fortsat principielt er imod sociale klausuler.

- Men der skal ikke herske tvivl om, at vi ønsker lærlinge på Femern-byggeriet. Det kan være med til at brande struktøruddannelsen, siger afdelingschef Louise Pihl.

- Jeg sætter min lid til, at bygherren er interesseret i, at der også beskæftiges lærlinge på arbejdet. Vi tror på frivillighed, men stilles der krav i form af sociale klausuler, så accepterer vi naturligvis det og samarbejder. Det skal ingen være i tvivl om. Bliver der ingen social klausul, så er jeg sikker på, at vi kan løfte opgaven på anden vis, for eksempel i form af et partnerskab som vi blandt andet har det med de almene boligorganisationer, siger Louise Pihl.

Hun forestiller sig, at de praktikpladscentre, som i øjeblikket fungerer som forsøg, bliver permanente og kan spille en aktiv rolle.

- Jeg forestiller mig, at der kan blive tale om korte aftaler af måske tre eller seks måneders varighed på Femern kombineret med praktikaftaler i andre virksomheder, siger Louise Pihl.

2.300 uden læreplads

Meldingen fra Femern A/S kommer i kølvandet på afdækningen af, at staten som bygherre stort set ikke stiller sociale krav. I blot 16 af 316 større udbud i år har ministerier, styrelser og direktorater stillet krav om et vist antal lærlinge for at få opgaven. Hverken Vejdirektoratet eller Bygningsstyrelsen har således stillet krav om lærlinge i forbindelse med udbud af byggeopgaver. Regeringen overvejer i øjeblikket, om der skal stilles et generelt krav om sociale klausuler i statslige byggeprojekter.

Den seneste opgørelse fra Børne- og Undervisningsministeriet viser, at der alene i bygge- og anlægsbranchen er godt 2.300 unge uden en læreplads.

Prækvalifikation på vej

Femern A/S er i øvrigt ved at være klar til første skridt i udbudsprocessen, prækvalifikation. Indbydelsen til at være med til at deltage i konkurrencen om en eller flere af de store kontrakter offentliggøres i begyndelsen af oktober i EU Tidende.

Femern A/S forventer, at en række af verdens største entreprenørvirksomheder vil søge at blive prækvalificeret. Det forventes på forhånd, at de fleste virksomheder vil slå sig sammen i international sammensatte konsortier på grund af opgavernes størrelse og kompleksitet.

Ved prækvalifikationen vurderer Femern A/S, om konsortierne er teknisk og økonomisk kapable til at løse opgaven. Herefter vil de prækvalificerede konsortier få adgang til selve udbudsmaterialet i løbet af det kommende år.

Udbudsprocessen skydes officielt i gang i begyndelsen af oktober, når Femern A/S via EU Tidende offentliggør prækvalifikationen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109