23948sdkhjf

Konkurrenceudsættelse står i stampe i kommuner

Nye tal for kommunernes konkurrenceudsættelse i 2012 viser ifølge Dansk Byggeri, at det går den forkerte vej
Mens økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (RV) og formanden for Kommunernes Landsforening (KL) Erik Nielsen (S) er godt tilfredse med udviklingen omkring konkurrenceudsættelse af kommunale opgaver, så lyder der stærk kritik fra Dansk Byggeri.

Kommunerne konkurrenceudsatte sidste år samlet 25,4 procent af deres opgaver, og sammenlignet med 2011 er der tale om en lille stigning fra 25,0 procent.

Store fordele

- Når det offentlige og det private arbejder sammen på en konstruktiv måde, kan det give store fordele for begge sektorer. Det er med til at sikre en bedre og mere effektiv offentlig sektor. Samtidig giver det grundlag for vækst og nye arbejdspladser i det private. Opgørelsen viser, at kommuner og private i stadig stigende omfang finder sammen om opgaveløsningerne, siger Margrethe Vestager og fortsætter:

Fokus

- Jeg er glad for at se, at kommunerne fortsat har fokus på offentlig-privat samarbejde. For når viden og kompetencer fra de to sektorer mødes, udfordrer det og giver nye ideer til den lokale opgaveløsning til gavn for den service borgerne oplever. Øget offentlig-privat samarbejde kan samtidig skabe vækst i private virksomheder og nye eksportmuligheder. Derfor skal vi fortsat være ambitiøse i forhold til at udvikle det offentlig-private samarbejde, siger ministeren.

KL’s formand, Erik Nielsen mener, at tallene er udtryk for, at kommuner og private leverandører bliver stadig bedre til at finde sammen om intelligente løsninger:

- Den fortsatte stigning viser samtidig, at kommunerne opsøger offentlig-privat samarbejde for at styrke opgavevaretagelsen, siger han.

Kedelig tendens

Dansk Byggeris erhvervspolitiske chef Torben Liborius ser derimod en kedelig tendens i tallene fra Økonomiministeriet, og han deler ikke de positive toner fra ministeren og KL-formanden:

- Tallene er godt nok ikke faldet, men stigningen i konkurrenceudsættelse er de seneste par år fladet ud, og skal man nå målet om 35 procent med den nuværende udvikling, vil det vare 25 år, siger Torben Liborius

I frigear

Ifølge Torben Liborius er indsatsen for konkurrenceudsættelse mere ude af fokus end i fokus.

Han henviser blandt andet til, at kravet om mere konkurrenceudsættelse dels er fjernet, og dels at kommunerne i højere grad udfører flere forretninger indbyrdes, fordi man har sænket grænserne for, hvor meget der skal til, før kommunerne må arbejde over kommunegrænserne.

- Hvis den udvikling, vi har set de senere år, fortsætter næste år, betyder det lavere konkurrenceudsættelse. Understrømmen viser en helt anden tendens, end den Margrethe Vestager og Erik Nielsen giver udtryk for. Konkurrenceudsættelsen er om ikke sat i bakgear, så i frigear. Regeringen burde tone rent flag og erkende, at det, der virkelig driver konkurrenceudsættelse fremad, er krav om en udliciteringspolitik. "Godt nok" er ikke et mål i sig selv, slutter Torben Liborius.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.137