23948sdkhjf

Beslutninger kan ikke laves uden beboerne

Der kan som hovedregel kun gennemføres arbejder i de enkelte almene afdelinger, hvis de er godkendt af beboerne
En kommune kan ikke uden videre i samarbejde med en almen boligafdeling foretage sammenlægninger af beboernes lejligheder, uden at beboerne har indflydelse på beslutningen.

På baggrund af en sag fra Roskilde har Karina Adsbøl (DF) bedt minister for by, bolig og landdistrikter, Carsten Hansen (S) redegøre for, om en kommune og en boligforening kan lave en helhedsplan, hvori de planlægger nedlæggelse og sammenlægninger af beboernes lejelejligheder samt øgede huslejestigninger - vel at mærke uden at beboerne har indflydelse på beslutningen.

Og ministeren bekræfter, at der kan som hovedregel kun gennemføres arbejder i de enkelte afdelinger, hvis iværksættelsen er godkendt af afdelingsmødet.

Urafstemning

Det fremgår direkte af almenboligloven, at afdelingsbestyrelsen forelægger de overordnede rammer for iværksættelse af arbejder og aktiviteter i afdelingen for afdelingsmødet til godkendelse, inden disse sættes i værk.

- Hvis et arbejde eller en aktivitet medfører en lejeforhøjelse, der overstiger 15 procent af den gældende årsleje, skal godkendelsen ske ved urafstemning blandt afdelingens beboere, forklarer ministeren.

Der er dog to undtagelser fra den nævnte hovedregel.

Uden samtykke

For det første kan boligorganisationens bestyrelse, hvis kommunalbestyrelsen meddeler pålæg, iværksætte blandt andet vedligeholdelsesarbejder og fornyelser, samt rimelige forbedringsarbejder uden samtykke fra afdelingsbestyrelsen og afdelingsmødet.

For det andet kan boligorganisationens øverste myndighed uden afdelingens samtykke træffe beslutning om gennemførelse af bestemte arbejder og aktiviteter, hvis afdelingsmødets odkendelse af disse ikke kan opnås, eller hvis forslag herom forkastes ved urafstemning.

Afgrænsning

Skal det ske, gælder det kun for følgende områder: større renoveringsarbejder, større energibesparende foranstaltninger, boligsociale helhedsplaner og fremtidssikring af bebyggelsen.

Det er en forudsætning for øverste myndigheds mulighed for at træffe en sådan beslutning, at de pågældende arbejder og aktiviteter er nødvendige for at gøre boligerne og boligafdelingen tidssvarende og konkurrencedygtige over for en bred kreds af boligsøgende.

Arbejder, der består i modernisering af køkkener og badeværelser, kan ikke gennemføres uden afdelingens samtykke, medmindre disse arbejder er nødvendige for, at det samlede projekt kan gennemføres på en hensigtsmæssig måde.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.188