Forstæderne får hjertemassage
Forstaden er et af de vigtigste transformationsområder for byernes udvikling lige nu. Men også et af de sværeste. Ny udstilling og bog viser hvorfor
Det er læren fra Realdanias kampagne Fremtidens Forstæder, hvor 29 rådgiverteams har givet bud på, hvordan man skaber fremtidens forstad.
Resultaterne fra kampagnen kan nu læses i bogen "Fremtidens Forstæder", der blev lanceret i går, samtidigt med at en udstilling om emnet åbnede i Dansk Arkitektur Center i København.
Mange steder arbejder man allerede med at udvikle forstadens struktur og arkitektur. Men hvordan sikrer man, at projekterne bliver bæredygtige og rustet til fremtiden? Det kom Forstædernes Tænketank, nedsat af Realdania og Naturstyrelsen, i september 2012 med 10 konkrete anbefalinger til.
Ny energi til sovebyen
Sideløbende med Tænketankens arbejde har Realdania sammen med seks kommuner afholdt arkitektkonkurrencer, der tager fat om flere centrale temaer for det, der tidligere lidt nedladende blev kaldt sovebyer.
Vigtige emner som fremtidens bosætning, hvordan man skaber en levende, bæredygtig og inkluderende forstad samt hvordan man giver kunstigt åndedræt til fremtidens forstadserhverv og trafik er blevet drøftet, og ud fra temaerne kom 29 teams med visionære bud på at opdatere seks udvalgte forstadsområder i Danmark.
Den vigtigste læring er, at der ikke findes nogen universalopskrift:
Der findes forskellige opfattelser af, hvor tætte forstæderne skal bebygges, og hvilken rolle landskabet skal spille i fremtidens forstæder. En bæredygtig udvikling skabes gennem vedholdenhed og evne til at se de åbninger, som over tid kan gøre et forstadsområde mere bæredygtigt.
En ren gave til udviklere
I bogen Fremtidens Forstæder samles alle erfaringer fra kampagnen, og udvalgte videnspersoner kommenterer og perspektiverer de otte temaer og konkurrencerne.
Blandt dem er arkitekt og lektor Tom Nielsen, som siger:
- Kampagnen har resulteret i en rig værktøjskasse af konkrete ideer og modeller til omdannelse af forstaden. Det må være en gave til kommuner og projektudviklere i de kommende år, og jeg kan absolut anbefale alle at studere alle de projekter, der er lavet. Jeg er sikker på, at denne kampagne også om 10 år vil stå som et vigtigt bidrag til den fortsatte diskussion om forstædernes udvikling som bæredygtige og attraktive bymiljøer.
Udveksling af viden
Realdania og Naturstyrelsen afholdt i går som en del af arbejdet med fremtidens forstad et debatseminar på Dansk Arkitekt Center for fagligt interesserede - samtidig med lancering af bogen "Fremtidens Forstæder" og åbning af udstillingen.
Her diskuterede danske og udenlandske eksperter forstadens udfordringer og potentialer i lyset af erfaringerne fra kampagnen "Fremtidens Forstæder" og anbefalingerne fra Forstædernes Tænketank.