23948sdkhjf

Nordisk fyrretræ med tropisk styrke

Københavns Kommune og CG Jensen vælger Accoya træ som bæredygtigt alternativ til tropisk træ
Entreprenørfirmaet C.G. Jensen og Københavns Kommune gennemfører netop nu et projekt i Accoya træ, som anvendes til at beklæde trædækket og til håndlister på den nye, 35 meter lange ståbro, som aktuelt er under opførelse i Fælledparken i København.

I weekenden er selve broen monteret på sine fundamenter, og nu går C.G. Jensen i gang med at lægge brodækket og montere håndlister, således at broen i løbet af foråret kan åbnes for publikum.

Accoya har ifølge C.G. Jensen de samme kvaliteter som tropisk træ og er hårdt, formstabilt og vejrbestandigt. Forskellen er, at Accoya er bæredygtigt lyst træ.

Divisionschef for CG Jensens stålafdeling, Henrik Berg, forklarer, at Accoya er et handelsnavn for specialbehandlet lyst træ. De lyse træsorter vokser hurtigt og kommer fra bæredygtigt skovbrug.

Levetid på 50 år

Accoya-træet er typisk behandlet med eddikesyreanhydrid ved 100-120 grader, kaldet acetylering. Blandt fordelene er, at metoden ikke er giftig, og producenten garanterer en levetid år 50 år i udendørs miljø og 25 år nedgravet.

Desuden får træet en naturlig grå farve, og træets egenskaber skaber nye muligheder for at anvende bæredygtigt træ i bygninger, møbler mm.

Metoden betyder, at eddikesyren binder sig til de såkaldte hydroxylgrupper i træet og blokerer for optagelse af fugt/vand i træet. Behandlingen øger træets densitet med omkring otte procent og er nu blevet lige så modstandsdygtigt over for svampeangreb som teaktræ og så dimensionsstabilt, at der i realiteten er tale om et så godt som fuldstændigt stabilt materiale.

Træets nye egenskaber betyder således, at trædækket på den nye bro ikke skal overfladebehandles.

Almindeligt fyrretræ

I Københavns Kommune er projektleder Lene Nørgård Rasmussen fra teknik- og miljøforvaltningen stolt af at kunne gå foran med afprøvningen af nye bæredygtige initiativer. Hun forklarer:

- Accoyatræ er acetyleret fyrretræ. Det er kort forklaret nordisk fyrretræ behandlet med varm eddike og derefter tørret. I den proces fylder eddiken træets porer ud i stedet for vand. Resultatet er fuldstændigt giftfrit træ - modsat imprægneret træ – og med samme egenskaber som hårdttræ.

- Arkitektonisk mener vi, at denne løsning passer rigtig godt til en bro i Fælledparken, som i sin enkle og smukke udformning er meget dansk i sit formsprog. Det lyse Accoya træ patinerer og får en grå overflade med tiden.

- Vi er meget spændte og glæder os til at se resultatet, siger Lene Nørgård Rasmussen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093