23948sdkhjf

Det skal gøres mere rentabelt at bygge om

På landsplan står 10 procent af alle erhvervsbygninger tomme, og det er en udvikling, der bør gøres noget ved, fremhæver en ny rapport, der blandt andet peger på, at det skal gøres mere rentabelt at sætte ind på området
Flere og flere erhvervsejendomme står og samler støv, men hvis bygningerne i stedet for at stå ubrugte hen bliver omdannet til boliger eller andre formål, så kan der hentes flere forskellige gevinster, fremhæver en ny rapport fra den grønne tænketank Concito.

Tomme erhvervsejendomme trækker nemlig ikke kun bygningernes egen værdi ned - de påvirker i høj grad også lokalområdets samlede værdi, og det kan medføre yderligere fraflytning og butiksdød, lyder det i rapporten.

Ved at omdanne de tomme lokaler kan bygherrer være med til at sikre liv i byområder, og samtidigt udgør omdannelsen en håndsrækning til det voksende boligbehov, fremhæver rapportens forfatter, Vera Noldus, der har en ph.d. i arkitekturhistorie.

Hun slår ligeledes fast, at øget fokus på omdannelse især vil bidrage til at mindske klimabelastningerne.

- Det er en svær kunst at transformere en bygning, men der kan være mange fordele, hvis man vælger at gøre det. Blandt andet når det gælder de klimamæssige aspekter, siger hun og fortsætter:

- Transformationen kan udgøre et værdifuldt led i omstillingen til et lavemissionssamfund ved blandt andet at forlænge bygningernes levetid og dermed mindske behovet for nye drivhusgasintensive materialer - især beton. Desuden nedbringes mængden af byggeaffald.

Økonomi spiller ind

I rapporten gør hun opmærksom på, at det stigende antal tomme bygninger skyldes en række overordnede samfundsmæssige forhold, som blandt andet dækker over stigende internethandel, øget arbejdskraftmobilitet og mere fleksible arbejdsformer.

En udvikling, som forventes at fortsætte, og Vera Noldus peger i den forbindelse på, at der er brug for en række initiativer, hvis billedet med de mange tomme erhvervsbygninger ikke skal forværres.

- Det vil kræve en kulturforandring. Der er ved at ske lidt på området, men det kunne være interessant, hvis endnu flere bevægede sig ind på området. Men før det sker, skal det gøres mere rentabelt. Der skal skabes bedre økonomiske incitamenter, siger hun og fortsætter:

- Hvis politikerne virkelig vil det her, så skal de hjælpe byggebranchen og bygherrerne på vej.

Det er cheføkonom i Dansk Byggeri, Bo Sandberg enig i.

- Helt overordnet så synes vi i Dansk Byggeri, at det er en god idé, at man får udnyttet potentialet i de mange bygninger, der står tomme. Det er en helt oplagt måde at møde noget af boligefterspørgslen på, og jeg er helt overbevist om, at bygge- og anlægsbranchen er klar til at tage fat, men økonomien og rammevilkårene spiller selvfølgelig ind på mulighederne. Det nytter jo for eksempel ikke noget, hvis reglerne siger, at en erhvervsejendom ikke må udnyttes til beboelse, siger han.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095