23948sdkhjf

Energiplan kan ikke stå alene

Ambitiøse målsætninger, men strategien mangler handling og boligejerne skal have et incitament til at energirenovere, mener organisationer
Regeringens energirenoveringsstrategi, som blev offentliggjort i går, får en blandet modtagelse i byggebranchens organisationer.

Som Licitationen - Byggeriets Dagblad i går kunne fortælle, rummer strategien 21 konkrete initiativer, der forventes at kunne reducere energiforbruget i vores eksisterende bygninger med 35 procent frem mod 2050.

Fornuftige forslag, men samlet set en utilstrækkelig plan, mener installatørernes organisation Tekniq.

- Strategien er i sig selv fornuftig, men den mangler handling og kan ikke stå alene. Den må følges op af konkrete initiativer, som stimulerer efterspørgslen efter energirenoveringer, så Danmark kan leve op til det ambitiøse mål om store CO2-reduktioner inden 2020. Vi er meget tilfredse med, at der med strategien kommer stort fokus på bygningens indre - frem for det tidligere næsten ensidige sigte på klimaskærmen, siger Niels Jørgen Hansen, adm. direktør i Tekniq.

Fyr gamle oliefyr

Tekniq her derfor opstillet en tre-punkts plan, som de mener vil fremme energirenoveringer og reducere el- og varmeregningerne. Organisationen foreslår, at man gør Bolig-Job-ordningen grøn, så den stimulerer til energirenoveringer i alle typer boliger, stiller ambitiøse krav til det offentliges energirenoveringer og lægger en plan for udskiftning af de resterende 200.000 oliefyr, som er tunge i CO2-regnskabet.

- Der er behov for at supplere strategien med yderligere planer og mål, som meget vel kan tages med i den kommende vækstplan, siger Niels Jørgen Hansen.

Heller ikke BAT-kartellet har armene oppe over hovedet over energirenoveringsstrategien.

- BAT noterer sig, at det offentlige er forpligtet til at gå foran og vise vejen, som det blev udtrykt af Energistyrelsen. I den forbindelse ser BAT meget gerne en decideret handlingsorienteret plan for renovering af alle offentlige bygninger. BAT er glad for, at regeringen i denne strategi ønsker at styrke uddannelses- og kompetenceudvikling inden for energirenovering hos de udførende fag, og at de udførende håndværkere er centrale for realiseringen af disse initiativer. Da disse 21 initiativer skal finansieres af bygningsejernes udgifter til varme og renovering, og at der altså ikke er statslig finansiering med, så vil BAT gerne foreslå, at realiseringen af nogle af disse initiativer hjælpes i gang ved for eksempel at blive tænkt sammen med kommende væksttiltag. En anden mulighed kan være en videreførelse af Boligjobordningen, skriver BAT-kartellet i en pressemeddelelse.

Foreningen og Rådgivende Ingeniører (FRI) ser flere positive elementer i strategien, men mener også, at der mangler incitamenter til at energirenovere.

- Det er centralt for alle tre områder, at bygningsejerne bliver rådgivet om, hvad der er de bedste løsninger i deres konkrete byggeri. Derfor er det paradoksalt, at der i den konkrete værktøjskasse med 21 initiativer ikke er et eneste initiativ, der rent faktisk skal sikre en styrket efterspørgsel på uvildig rådgivning. Besparelsespotentialet på 35 procent er ambitiøst, men også realistisk. Så her sætter regeringen barren højt, men også så den faktisk kan nås, og det er positivt. Blot er manglen på incitamenter bekymrende, for hvis ikke vi anvender de rigtige metoder, når vi skal i mål med energimålene, så risikerer vi, at energiforbedringer sker på bekostning af den samlede bygningsmasses værdi, og ikke som en metode der faktisk løfter værdien, siger FRI’s direktør Henrik Garver.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093