23948sdkhjf

Påstand om misbrug af virksomhedspraktik

Virksomhedspraktik stoppet efter kritik fra fagforening
Virksomhedspraktik er et redskab til at få ledige tilbage på arbejdsmarkedet. Det er imidlertid også et redskab, der kan misbruges og forvride konkurrencen mellem virksomhederne.

Det siger man i Dansk El-Forbunds (DEF) afdeling i Nordjylland, hvor man har fået stoppet misbruget.

- Som det ofte er med den slags ting, så var det en tilfældighed, at vi ved et byggepladsbesøg konstaterede, at en elektriker i virksomhedspraktik arbejdede alene. Det må han ikke, fordi hele ideen med virksomhedspraktik er, at der er en til at oplære og vejlede, siger Jens Kristian Andersen, afdelingsformand i DEF Nordjylland.

Det aktuelle byggeri er opførelsen af Nordjyllands største almene boligorganisation, Himmerland Boligforenings ungdomsboliger i Aalborg.

- Vi konstaterede, at en af underentreprenørerne på pladsen var et vikarbureau, som ikke må have folk i virksomhedspraktik, og at det formelt derfor var et firma, der i princippet var underentreprenør for vikarbureauret, der havde elektrikeren gående. Det er under al kritik at udnytte et system, som måske i nogle situationer kan være ok. Det påfører på den ene side andre virksomheder en helt urimelig konkurrence, at du har gratis arbejdskraft. På den anden side er det udnyttelse af arbejdskraften. Skal ledige i virksomhedspraktik skal der være tungtvejende grunde til det, og de skal i givet fald være ekstra arbejdskraft, indtil de er klar til ansættelse og fuld løn, siger Jens Kristian Andersen til Licitationen.

Alle blev fastansat

Den pågældende og i øvrigt to andre ledige elektrikere er sendt i virksomhedspraktik af jobcentret. Da fagforeningen rejste sagen, blev de alle tre fastansat i det pågældende firma.

- Den pågældende havde i øvrigt ikke været ledig voldsomt længe, og med den hurtige fastansættelse er der intet, der tyder på, at han havde brug for virksomhedspraktik for at komme tilbage på arbejdsmarkedet, siger afdelingsformanden. Virksomhedspraktik kan for ledige på dagpenge vare op til fire uger. I den periode modtager den ledige alene sine dagpenge.

Fagbladet Elektrikeren har omtalt sagen. Direktøren for vikarbureauet ønskede ikke at udtale sig til bladet. Det er heller ikke lykkedes Licitationen at få en kommentar fra direktøren.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125