23948sdkhjf

Kontrol af bygningstål uden for CE-mærkning

EU forlænger overgangsordning, så blandt andet tyske producenter kan følge med – både godt og skidt, mener branchen
EU’s stående byggeudvalg har udskudt CE-mærkningskravene til blandt andet bygningstål i to år.

Det er den såkaldte overgangsperiode for CE-mærkning af stål- og aluminiumskomponenter, der først stopper 1. juli 2014 i stedet for 1. juli 2012.

Modtagelsen af udsættelsen er blandet.

Dansk Standard og DI Byggematerialer mener, at det kan være udmærket med mere tid, mens DS Håndværk & Industri mener, at det mest er skidt, da de mener, at processen med CE-mærkning burde afsluttes, så CE-mærkningen bliver dagligdag.

Mange bagefter

Udsættelsen af slutdatoen for CE-mærkning af stål- og aluminiumskomponenter sker ifølge Dansk Standard efter, at flere EU-lande har tilkendegivet, at man ikke kan nå at gennemføre kvalifikationen af deres smedeværksteder i henhold til DS/EN 1090-1.

I hele 10 lande er de meget langt bagefter på certificerings- og kvalitetskontrolområdet.

Antallet af værksteder i Europa, der skal kvalificeres, er så stort, at man ikke kan nå at sagsbehandle alle værksteder inden overgangsperiodens udløb.

Ifølge Dansk Standard ville en manglende udsættelse betyde, at en række værksteder ville være nødsaget til at sende produkter på markedet "ulovligt" uden CE-mærkning.

Udsættelsen til 1. juli 2014 betyder, at myndigheder ikke kan kræve CE-mærkningen, hvorimod kunder fortsat kan kræve CE-mærkningen.

CE-mærkning har været muligt siden overgangsperiodens start 1. januar 2011, såfremt værkstedet var kvalificeret hertil.

Ifølge Dansk Standard er der ikke tale om at værkstederne kan udskyde sin kvalifikation til EN 1090-1 set i et kundeperspektiv, men værksteder undgår dog en kriminalisering af deres produktion.

Skidt og godt

Hos DS Håndværk & Industri er reaktionen dobbelt.

- Det er en glædelig nyhed, da virksomhederne nu i ro og mag kan nå at blive klar til at blive certificeret, men det er samtidig skidt, at det nu kan frygtes, at arbejdet med implementeringen i mange små virksomheder vil gå i stå, og at vi vil se en række grimme sager, hvor rådgivere kommer efter de små leverandører, der ikke helt opfylder lovens krav, siger industrikonsulent Jens Krogsgaard.

Han understreger dog, at for mange virksomheder vil forlængelsen dog være uden betydning, da kunden kan stille krav til leverandøren om CE-mærkede produkter. Og det er der flere, der gør.

Hos DI Byggematerialer er konsulent Bjarke Fjeldsted umiddelbart positiv over forlængelsen af overgangsordningen.

- Der er flere, der har svært ved at nå det her, da det jo også er en økonomisk investering. Derfor er det umiddelbart positivt, at der bliver lidt mere tid at løbe på, siger han.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094