Styr på det sorte arbejde
Det har ellers været et af argumenterne for at bevare netop BoligJobordningen, og det kan være dette argument, regeringen har med, når man nu i forbindelse med Vækstpakke-forhandlingerne vil tage ordningen af bordet.
Samme analyse konstaterer dog et fald i mængden af sort arbejde generelt, og det skyldes ifølge analysen andre ting, blandt andet krisen, som simpelt hen har mindsket efterspørgslen på sort arbejde.
Men argumentet om sort arbejde bør ikke være udslaggivende, når det gælder BoligJobordningen. For det er jo et faktum, at der bliver udført arbejde i ordningen. Et andet argument imod ordningen er så, at det er arbejde, som ville være blevet udført alligevel.
Problemet er, at ordningen ikke er blevet rigtigt implementeret. Hvis man fra starten havde indført ordningen, så den var bundet op på energitiltag i huse og boliger, så ville man have opnået en dobbelt gevinst. Nemlig den at man får isoleret boligerne bedre, med et mindre energiforbrug til følge, og man hjælper mindre virksomheder med at få nogle ordrer, så der er noget at rive i, også i provinsen.
Det er ganske rigtigt, at der er mange byggeaktiviteter i byerne, men man skal ikke ret langt ud i provinsen, før håndværksvirksomhederne stadig beklager sig. Den byggeaktivitet, der er i gang, hviler nemlig primært på offentlige opgaver.
Derfor har Boligjobordningen en berettigelse som bliver endnu større, hvis man gør den mere grøn. Det er den samme regering, som gerne vil være grøn og miljøbevidst. Men her risikerer man at save den grønne gren over, man sidder på. For en omlægning af skatter til at være energibaseret vil bide regeringen i halen, når vi med tiden bliver grønnere, for så falder skatteprovenuet.
Så måske er regeringen i virkeligheden ikke så grøn endda?