23948sdkhjf

Vejle-firma vinder stor daginstitution

I tæt samarbejde med RUM Arkitekter A/S og Ingeniørfirma Oluf Jørgensen A/S har bygge- og entreprenørvirksomheden, STB Byg A/S i Vejle vundet totalentreprisen på en daginstitution med plads til 254 børn
Kerteminde Kommune kalder i sin bedømmelse projektet for usædvanligt gennemtænkt og med en overlegen enkel og funktionel planløsning. Et helstøbt projekt med arkitektonisk vovemod.

Den nye daginstitution i Langeskov med en entreprisesum på 30 mio. kroner får plads til 220 børnehavebørn, 24 vuggestuebørn og 10 gæstedagplejebørn på i alt cirka 2.300 kvm. Byggeriet er udformet som ét sammenhængende bygningsanlæg, der igen er underdelt i en landsby af overskuelige huse, mindre haverum, en central gade og et landsbytorv med køkken og fælles forsamlingslokale.

Grundlæggende er byggeriet designet med tanke for den lille institution i den store, så selvom den samlede institution breder sig over mange kvadratmeter, vil børnene og de voksne have oplevelsen af, at de befinder sig i overskuelige rammer med direkte kontakt til et eller flere nære uderum.

Energi og bæredygtighed

De enkelte enheder bygges som klassiske længehuse pegende i forskellige retninger. Tagrygningen tvistes diagonalt, og bevirker at alle enheder opnår individuelle indtryk. Udover et meget spændende og nutidigt arkitektonisk udtryk giver tagkonstruktionen optimale betingelser for at udnytte solenergien. De sydvendte tagflader kan således monteres med solceller, og der er mulighed for at beplante de modstående sider med vegetation. Selve byggeriet er baseret på et materialevalg med gode miljømæssige egenskaber og genanvendelsesgrad – blandt andet er der tænkt på lokal afledning og genanvendelse af regnvand, så byggeriet opfylder kravene til energiklasse 2015 alene i kraft af energibesparende installationer og en højisoleret klimaskærm. Et enkelt og aktivt supplerende tiltag i form af solceller, vil kunne opgradere energiklassen til BR2020.

Fællesarealerne placeres centralt som i en blomst, hvor de øvrige funktioner spredes rundt som kronblade under hensyn til ankomstforhold, solorientering og samspillet med det omgivende landskab. Det er hensigten, at der i institutionens uderum skabes miljøer og oplevelser, som er en fortolkning af: De våde enge og søerne omkring Langeskov, Kulturmindeparken (Bytoften), Hakkehave og Rønninge Vesterskov samt de mange andre naturtyper.

Levering til tiden

Adm. direktør i STB BYG, Jens Winther, kalder opgaven for særdeles spændende:

- Det er en meget helstøbt opgave, hvor vi rigtig kan komme til at vise, hvad vi dur til. Bæredygtigt byggeri har vi for eksempel stor erfaring med, og de mange skæve vinkler og ukurante emner kan vi selv fremstille på vores snedkeri. Endelig kræver det en hel særlig projektstyring, da den nuværende børnehave jo skal kunne fungere, mens vi bygger.

- Nåh ja og så har vi lovet, at vi ikke bare bliver færdige til tiden, men faktisk en måned før – og vi holder, hvad vi lover, tilføjer Jens Winther.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.098