23948sdkhjf

Minister i kovending over strategi

Efter en henvendelse fra Danske Regioner, er miljøminister Kirsten Brosbøl (S) nu åben overfor at udarbejde en national råstofstrategi. Branchen glæder sig, men er bekymret over tidshorisonten
Miljøminister Kirsten Brosbøl (S) bakker nu op om, at Danmark skal have en national råstofstrategi.

Det sker efter, at både råstofbranchen, en række politikere på tværs af partiskel og senest Danske Regioner har efterlyst en samlet strategi, der inddrager råstofindvinding på land og til havs.

For godt en måned siden skrev Danske Regioners formandskab Bent Hansen (S) og Carl Holst (V) et åbent brev til Kirsten Brosbøl, hvori de opfordrer ministeren til at tage initiativ til at lave en national råstofstrategi. Det har fået ministeren til at foretage en regulær kovending, og hun er nu åben overfor at udarbejde en strategi i samarbejde med regionerne.

I juli i år vedtog Europaparlamentet et EU-direktiv om havplanlægning, som betyder, at medlemslandene forpligtes til at udarbejde havplaner, der skal være på plads senest i 2021. Der er ikke krav i direktivet om, hvilke temaer havplanlægningen skal omfatte. Det, mener miljøministeren, er en oplagt anledning til at inddrage råstofindvinding i havplanlægningen, og i den forbindelse skabe et overblik over Danmarks samlede råstofforbrug.

- Jeg synes derfor, at det kunne være en god idé at sammentænke jeres (regionernes, red.) forslag om en national råstofstrategi med det kommende arbejde med havplanlægning. Det forventes, at arbejdet med den første danske havplan igangsættes i 2016, hvorfor det nødvendige udredningsarbejde kan nå at indgå i jeres arbejde med at udarbejde råstofplaner for 2020. Dette vil naturligvis skulle ske i et samarbejde med blandt andet jer, hvorfor jeg ser frem til at drøfte mit forslag med jer ved førstkommende lejlighed, skriver miljøministeren i brevet til Danske Regioner.

Udstrakt hånd

Morten Sørensen, enhedschef i Regionernes Videncenter for Miljø og Ressourcer ser ministerens svar som en udstrakt hånd til regionerne.

- Jeg er glad for, at der nu er en vilje til at se på det fra ministerens side. Vi havde gerne set, at arbejdet kunne gå i gang noget tidligere, men omvendt tager det lang tid, at lave en samlet strategi og det er ikke noget, der kan klares på få måneder, siger han.

Danske Regioner har siden juli i år, hvor regionerne overtog råstofområdet efter kommunerne, været i løbende dialog med råstofbranchen om, hvad en strategi bør indeholde.

- Der er mange aspekter, som man kan se på. Ikke bare, hvad angår de mængder af de råstoffer vi indvinder, men også omkring kvalitet, planlægning og havnefaciliteter, så man ikke unødigt transporterer råstofferne tværs gennem landet, siger Morten Sørensen.

Hos Enhedslistens miljøordfører Per Clausen, bliver ministerens udmelding modtaget positivt. Han stillede i foråret en række spørgsmål til Kirsten Brosbøl, på baggrund af sidste vinters massive sandsugninger i Øresund, og efterspurgte i den forbindelse en samlet råstofplan. Dengang mente ministeren dog ikke, at der var behov for en samlet strategi.

- Jeg er glad for at ministeren nu melder ud, at vi skal have den strategi, hvor der både er fokus på, hvor man kan udvinde, og hvor man ikke kan. Jeg synes, det er vigtigt, at strategien får fokus på de miljø- og naturmæssige konsekvenser både på langt sigt, men også på kort sigt, hvor man ser på de enkelte år, siger han.

Vigtigt signal

På linje med Danske Regioner, havde Lasse Møller Vollesen, chefkonsulent i foreningen Danske Råstoffer, håbet, at arbejdet med strategien ville blive igangsat med det samme frem for at vente til 2016.

- Det er en lang tidshorisont, og man kan frygte, at der kommer et valg på tværs, og det så går i stå. Havde man sat arbejdet i gang allerede nu, så kunne et valg ikke afbryde arbejdet. Men signalet er vigtigt, og det, at der nu er åbenhed betyder, at ministeren må have lyttet til de gode argumenter, siger han.

Lasse Møller Vollesen håber, at råstofbranchen vil blive inddraget i arbejdet med strategien, da branchens arbejde tydeligvis optager folk og skaber debat.

- Vi sidder allerede nu og tænker over, hvad indholdet kunne være. Nu er regioner budt ind, så jeg håber, at Miljøministeriet vil inddrage andre interessenter i form af de virksomheder, der arbejder med råstoffer, siger han.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078