Få statslige krav om lærepladser
152 lærepladser i 57 statslige udbud er facit af første år med krav til statslige bygherrer om at bruge sociale klausuler
Det viser en opgørelse, som Licitationen - Byggeriets Dagblad har foretaget på baggrund af en aktindsigt til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, der har samlet tilbagemeldinger fra samtlige ministerier om anvendelsen af sociale klausuler i 2013.
- Det er bare ikke godt nok. Politikerne er nødt til at stramme op, så der bliver tale om et reelt krav. Tallene viser, at det åbenbart er for let for de statslige bygherre at undslå sig, siger Morten Ryom, der er formand for Erhvervsskolernes Elev-Organisation.
Regeringen og Enhedslisten aftalte i efteråret 2012 i forbindelse med finanslovsaftalen for 2013, at staten som bygherre så vidt muligt skal stille krav om praktikpladser i de virksomheder, der bygger for eller leverer serviceydelser til staten. Som udgangspunkt skal ordrerne have en værdi af mindst 10 mio. kroner og en varighed af minimum seks måneder. Man indførte det såkaldte følg-eller-forklar princip, hvor de offentlige ordregivere har pligt til at anvende sociale klausuler eller forklare, hvorfor de ikke gør.
94 relevante udbud
Af materialet fremgår, at ministerierne har opgjort i alt 94 udbud, der er relevante og falder inden for de valgte rammer for pris og længde.
I omkring 50 af de 94 er der rent faktisk indarbejdet en social klausul. Det fremgår kun i beskedent omgang, hvorfor der i en række tilfælde ikke er stillet krav i udbud, som ellers betegnes som relevante.
Til gengæld har Femern A/S stillet krav om lærepladser i en række af de fremrykkede entrepriser, selv om de ikke er så store, at de opfylder de formelle krav og dermed ikke kommer blandt de relevante udbud".
Her er lærepladserne
Stort set alle 152 praktikpladser er krævet i udbud fra styrelser og virksomheder under Transportministeriet og Klima-, Energi- og Bygningsministeriet.
Bygningsstyrelsen er topscorer med krav om 58 lærlinge i 14 af i alt 55 relevante udbud, mens Vejdirektoratet har krævet 42 lærepladser i samlet 12 udbud.
På transportområdet har klausuler givet fra seks til otte praktikpladser ved By & Havn, Femern og Aarhus Letbane, mens Banedanmark hidtil har arbejdet med partnerskaber og først nu anvender sociale klausuler.
Derudover har udbud af facility management for Forsvarets Bygningsetablissement skabt 20 praktikantårsværk, mens der er såvel i Kulturministeriet som i Miljøministeriet er skabt cirka tre et halvt lærlingeårsværk.
Krav skal være stærkere
Morten Ryom mener, at politikerne bør stille ufravigelige krav om lærlinge, hver gang staten udbyder opgaver en en vis størrelse.
- Der er ingen undskyldning for ikke at stille krav om at virksomheder har lærlinge, når der bygges eller leveres serviceydelser for offentlige penge, siger han.
Det er Enhedslistens undervisningsordfører Rosa Lund enig i.
- Det er faktisk en smule pinligt, at der ikke kommer flere lærepladser ud af det, og at der er så mange relevante udbud, hvor der alligevel ikke stilles krav. Jeg vil nu tage kontakt til erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) under hvis ministerium sagen hører for at få en drøftelse. Når en aftale ikke virker, så er det naturligt, at forligskredsen sætter sig sammen og ser på, om der er noget der skal laves om. Der er brug for at få strammet aftale, siger Rosa Lund.
Undervisningsminister Christine Antorini er mere tilfreds.
- Kravet om sociale klausuler i offentlige udbud er en helt ny ordning, som kun har været i brug nogle måneder. Men hvis tallet er udtryk for, at kravet har givet 152 aftaler, som ellers ikke var blevet indgået, er det et tilfredsstilende tal. Jeg håber dog, at vi får endnu bedre tal for 2014 og de kommende år, skriver ministeren i en mail.
De seneste tal fra Undervisningsministeriet viser, at knap 3.000 unge mangler en læreplads alene inden for byggeriet.