23948sdkhjf

Dybt sort hul uden de multinationale

Dansk Erhverv advarer mod en generel mistænkeliggørelse af multinationale virksomheders skattebidrag til statskassen
Danmark ville ifølge cheføkonom Bo Sandberg i Dansk Erhverv være "i et dybt sort hul" uden multinationale selskaber. Han henviser til, at de udenlandsk ejede firmaer i Danmark i 2010 kun udgjorde 1,3 procent af samtlige virksomheder, men de beskæftigede 273.000 fuldtidsansatte og omsatte for 737 mia. kroner. Dermed udgør de udenlandsk ejede firmaer godt 20 procent af beskæftigelsen og 24 procent af omsætningen i den private sektor.

Vigtigt samfundsbidrag

- Tallene viser, hvor vigtigt et samfundsbidrag de multinationale selskaber yder, siger Bo Sandberg, der advarer mod mistænkeliggørelse.

De udenlandsk ejede firmaer – som primært kommer fra Sverige, Tyskland, USA og Storbritannien – er tilmed kommet bedre gennem krisen end de dansk ejede firmaer:

Er en handelsnation

- Mens omsætningen i de danske virksomheder i 2010 kun voksede med tre procent. i 2010, lykkedes det de udenlandsk ejede firmaer at hæve omsætningen med otte procent i et presset marked. Det bidrog til at holde en hånd under beskæftigelsesudviklingen. Meget tyder også på, at netop de internationale virksomheder tilmed trækker produktiviteten i positiv retning for Danmark, siger Bo Sandberg videre, og han slutter:

- Danmark har gennem 1000 år været en handelsnation. En stor en af slagsen indtil 1815 - og de seneste cirka 200 år en lille åben økonomi. Derfor er det også vigtigt ikke at mistænkeliggøre de internationale virksomheder. I regeringsgrundlaget står der ganske vist, at Danmark skal være bedre til at tiltrække udenlandske investeringer, og at regeringen derfor vil skabe bedre rammer for udenlandske virksomheders investeringer i danske virksomheder. Men indtil videre har den indsats mest bestået i at offentliggøre virksomhedernes selskabsskattebetalinger med en underliggende, mistænkeliggørende dagsorden.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094