23948sdkhjf

Bæredygtighed fra kælder til kvist

Certificering skal dokumentere bygnings bæredygtighed og være med til at sikre dens værdi og tiltrækningskraft
Et kommende ejendomskompleks på Buddingevej i Søborg ved København er ét blandt otte pilotprojekter, der i øjeblikket bliver vurderet efter den tyske standard for bygningers bæredygtighed, DGNB, som er under implementering i Danmark.

Den nye bygning på i alt cirka 19.500 kvm er tegnet af Schmidt Hammer Lassen. Udover at danne rammen om det kommende firmadomicil for Moe & Brødsgaard vil bygningen også indeholde et Kvickly-varehus på 3.700 kvm.

Bygherre er Sophienberg Ejendomsudvikling A/S, der står for projektudvikling og udlejning, Moe & Brødsgaard står for ingeniørrådgivningen, mens opførelsen af byggeriet i totalentreprise varetages af entreprenørfirmaet Myhlenberg. Hele projektet er solgt til PensionDanmark, der overtager ejendommen, når den tages i brug i april 2013. Den samlede pris er 282 mio. kr.

Rådgiver flytter ind

For Moe & Brødsgaard bliver opgaven særligt interessant, for det er nemlig allerede besluttet, at firmaet i foråret 2013 flytter sit firmadomicil til bygningen ved Buddinge Station.

For at opnå et dansktilpasset DGNB-certifikat skal Moe & Brødsgaard dokumentere at bygningen lever op til at være bæredygtig på en række områder:

Ÿ Miljømæssig kvalitet - som for eksempel energi-effektivitet, byggematerialernes bestandighed og genanvendelighed samt grønne tiltag

Ÿ Økonomisk kvalitet

Ÿ Social kvalitet, herunder indeklima

Ÿ Teknisk kvalitet

Ÿ Byggeprocesessens kvalitet

Præcertificering i 2012

I alt bliver bygningen målt på at være bæredygtig på mere end 50 forskellige områder. Bygningen lever op til de danske krav om energiudnyttelse, der forventes at være gældende i det officielle bygningsreglement i 2015. Blandt andet derfor bliver bygningen udstyret med et 300 kvm solcelleanlæg på taget, ligesom husets kunstige belysning reguleres automatisk afhængigt af dagslyset. I det hele taget bliver byggeriet præget af høj grad af automatik og mulighed for individuel kontrol og regulering af indeklimaet.

- Det er en spændende udfordring at gennemføre processen frem mod den endelige certificering. Der er klare mål for bygningens bæredygtighed, og vi har en præcis tjekliste, som vi skal igennem. For at skaffe den nødvendige dokumentation kræver det et tæt samspil mellem alle parter i byggeprojektet. Fra arkitekt, bygherre, rådgiver og til entreprenør, siger bygningsingeniør Peter Hesselholt, Moe & Brødsgaard, der som rådgivende ingeniører er ansvarlige for certificeringsprocessen. Den munder ud i en præ-certificering i løbet af sommeren 2012, mens den endelige certificering kommer på plads, når byggeriet er færdigt i foråret 2013.

- Som bygherre er det interessant for os at deltage i dette pilotprojekt, som vi har store forventninger til. Udover at certificeringen dokumenterer bygningens bæredygtighed, vil den også være med til at sikre bygningens værdi og tiltrækningskraft, siger projektleder Henrik Holmgreeen Jensen, Sophienberg Ejendomsudvikling.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094