23948sdkhjf

Faste rammer for istandsættelse

Fremover kan udlejere af private lejeboliger ikke nyistandsætte på lejernes regning. Det kommer til at sænke den generelle lejeboligstandard, mener Venstre. Ministeren afviser
Boligminister Carsten Hansen (S) kunne i går præsentere regeringens udspil til en ny og mere forenklet lejelov, der skal sætte mere faste rammer for istandsættelse af de enkelte lejemål.

I udspillet lægger regeringen blandt andet op til, at der fremover skal udarbejdes en obligatorisk til- og fraflytningsrapport, hvor lejer og udlejer sammen gennemgår lejemålets tilstand. Laves der ikke en rapport, mister udlejer sin ret til at kræve istandsættelse betalt af lejer, med mindre, der er tale om misligholdelse fra lejers side.

Ud over til- og fraflytningsrapporten vil regeringen afskaffe muligheden for at aftale nyistandsættelse ved fraflytning. Lejer kan således kun komme til at betale for en normalistandsættelse ved fraflytning, og kun hvis udlejer kan påvise et konkret behov for istandsættelse.

Skal forenkles

Desuden skal reglerne om vedligeholdelse forenkles og moderniseres, så lejers mulighed for at få gennemført manglende vedligeholdelse ikke er afhængig af saldoen på ejendommens vedligeholdelseskonto.

- Problemet med den lovgivning, vi har i dag, er, at hvis man har lavet en aftale om nyistandsættelse, så skal der nyistandsættes. Det betyder, at uanset om lejligheden er ligeså fin, som da man flyttede ind, så skal der males og slibes gulve. Nu går vi over til et begreb, der hedder normalistandsættelse, og vi udelukker dermed muligheden for nyistandsættelse ved fraflytning, der for mange lejere ender med et kæmpe regning, siger Carsten Hansen.

Ingen totalrenovering

Venstres boligordfører, Louise Schack Elholm, understreger at partiet gerne vil indgå i en bred aftale, men at hun ikke tror den nye lejelov vil hæve den generelle lejeboligstandard.

- Når totalistandsættelse ikke længere kan blive på lejers regning, betyder det, at lejeboligerne bliver ringere. Det her vil medføre, at de økonomisk klemte udlejere ikke vil have råd til at totalrenovere. Det her udspil lader meget tilbage at ønske, siger hun.

Men kritikken af, at lejeboligstandarden vil falde med den nye lov, preller af på Carsten Hansen.

- Vi mener ikke den generelle boligstandard vil falde. Det her vil i stedet forhindre, at man bonner en masse unge mennesker eller andre, der kun bor kort tid til leje, for en masse penge. Jeg synes, vi skal være opmærksomme på, at lejere er helt almindelige mennesker med almindelige lønindkomster, der indtil nu er kommet til at betale nogle voldsomt høje fraflytningsregninger. Det har aldrig været meningen, siger han.

10-årige planer

Et andet punkt i ministerens udspil omhandler større ejendomme. Her skal udlejer for fremtiden udarbejde tiårige vedligeholdelsesplaner for blandt andet tag- og facaderenovering. Gør udlejer ikke dette, kan udlejer ikke kræve penge af lejer til udvendig vedligeholdelse. Planerne for den udvendige vedligeholdelse skal laves i samarbejde med beboerne i ejendommen.

- I dag er reglerne omkring vedligeholdelse af større ejendomme meget komplicerede. Vi har et forslag med, som betyder, at det er udlejers pligt at vedligeholde ejendommen, uanset om der er negativ eller positiv salto på vedligeholdelseskontoen. Samtidig skal der laves rullende vedligeholdelsesplaner over 10 år, som styrker vedligeholdelsesindsatsen, siger Carsten Hansen.

Mister vækstmuligheder

Hos Dansk Byggeri peger cheføkonom Bo Sandberg på, at nybyggeriet af boliger i forvejen er historisk lavt og at markedet for private udlejningsboliger nu risikerer at blive endnu mere underdrejet.

- Nybyggeriet af boliger var i 2013 på laveste niveau siden 1920erne. En by som København mister vækstmuligheder på, at boligudbuddet ikke kan følge med efterspørgslen. Forslaget til ny lejelov trækker i retning af, at der fremover vil blive udbudt endnu færre private udlejningsboliger end i dag. Så med den ene hånd beskytter regeringen de nuværende lejere, men med den anden hånd svækker man muligheden for, at fremtidens lejere kan vælge mellem en bred vifte af lejeboliger, som ellers er så gode for fleksibiliteten på boligmarkedet, siger han.

Dansk Byggeri håber, at der under forhandlingerne om den nye lejelov kan blive tilføjet nye incitamenter til at nyrenovere eller nybygge privat udlejningsbyggeri.

Boligminister Carsten Hansen har nu indkaldt samtlige af Folketingets partier til forhandlinger om lejeloven.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.103