KL vil reducere udbudsklager
Kommunerne anklager firmaer for klage-spekulation over fejl i udbudsmateriale. Byggeriet afviser
Kommunerne mener, at der er firmaer, der spekulerer i at gemme fejl i udbudsmaterialet og bruge dem til en senere klagesag, hvis de ikke får opgaven.
- Kommunerne oplever desværre, at der er firmaer, som ikke får en opgave, som hiver fejl i udbudsmaterialet frem og sætter en klagesag i gang. Det er tidskrævende og dyrt for kommuner, men også generende for den virksomhed, der vandt opgaven, og vi mener derfor, at der bør være en klar begrænsning på, hvor lang tid der kan klages, så vi undgår den slags sager, siger chefkonsulent og udbudsspecialist i KL, Anders Brøndum.
Ifølge KL er der flere eksempler på klagesager i Klagenævnet for Udbud, der dækker over, at virksomheder har gemt en fundet fejl i det oprindelige udbudsmateriale, og holdt den tæt til kroppen, og så brugt den senere.
Økonomisk fordel
Og det kan ifølge Anders Brøndum være en banal teknikalitet, der klages over, og som ikke har nogen betydning, men alligevel bliver klagenævnet nødt til at behandle den.
Ifølge KL kan klagesagen desuden få opsættende virkning, hvilket kan give klageren en økonomisk fordel, hvis det eksempelvis er det samme firma, der sidder på den udbudte opgave nu, og som skal udskiftes.
For at gøre noget ved, hvad KL kalder et stigende problem på området, foreslår foreningen, at tidsfristen for at klage over udbudsmateriale falder sammen med tilbudsfristen.
Det vil sige, at i det øjeblik, der er deadline for tilbudsgiver til at byde på opgaven, så kan der ikke længere klages over udbudsmaterialet.
Derefter kan der stadig klages over den efterfølgende udbudsprocessen, og det har KL ikke noget imod. Og her er der fastsat regler i EU med en tidsfrist på seks måneder fra tildelingen af en kontrakt.
Kls forslag møder absolut ingen forståelse hos Håndværksrådet, hvor chefjurist Peter Andersen afviser, at spekulation i sene klager er et problem.
Han mener, at en tidlig tidsfrist for klager over udbudsmaterialer er absurd.
- Der er ingen firmaer, der klager over en mulig arbejdsgiver, da de naturligt nok frygter at rage uklar med den, der udvælger firmaet til opgaven. Så derfor skal der ikke være en tidsfrist inden afgørelsen om, hvem der får opgaven, siger Peter Andersen.
SIDE 3