SF kræver nu også indført kædeansvar
SF lægger mere afstand til sine tidligere regeringspartnere ved krav om kædeansvar som led i styrket indsats mod social dumping
Meldingen kom fra partiformand Pia Olsen Dyhr i gårsdagens 1. maj-taler. Dermed tager SF endnu et skridt væk fra det, der var partiets holdning, mens det sad i regering.
- Det skal stramme skruen over for de brodne kar i eksempelvis byggebranchen og gartnerierne. Og samtidig skal det skabe fundamentet for, at de kommende overenskomstforhandlinger kan udbrede kædeansvaret til områder som løn- og arbejdsforhold. Det vil være et væsentligt skridt i kampen mod social dumping, sagde Pia Olsen Dyhr.
Forebyggende effekt
SF foreslår at der kommer kædeansvar på to områder.
For det første skal en hovedentreprenør hæfte for manglende indbetaling til det offentlige. Det er for eksempel skat, ATP samt betaling af bøder for overtrædelse af arbejdsmiljøloven.
- For det andet vil vi i SF også have et kædeansvar i de tilfælde, hvor en underentreprenør ikke efterbetaler løn til medarbejdere, og hvor det fagretslige system har afgjort, at en underentreprenør skal til lommerne i henhold til den overenskomst, som underentreprenøren selv har indgået, sagde partiformanden.
- En sådan lov har først og fremmest en forebyggende effekt. En dansk hovedentreprenør vil sikre sig, at der er orden i tingene, for hvis der ikke er, så kan det komme til at koste hovedentreprenøren kassen, sagde hun.
Nogle få kommuner og regioner har allerede indført kædeansvar i forbindelse med udbud af deres bygge- og anlægsopgaver. Pia Olsen Dyhr mener, at staten skal følge efter og at alle kommuner og regioner tvinges til kædeansvar.
- Ellers underminerer vi fundamentet for velfærdssamfundet, mener hun.
Regeringen er tydelig
Hidtil har Enhedslisten været alene på Christiansborg i kravet om kædeansvar. Ud over SF foreslår nu også Dansk Folkeparti, hvad man kalder et begrænset kædeansvar", så det undtages almindelige husejere.
Socialdemokratiet har afvist at lovgive om kædeansvar men støtter, at kommunerne - som de socialdemokratisk ledede kommuner København og Odense for eksempel - indfører kædeansvar for at sikre, at underbetalt udenlandsk arbejdskraft undergraver danske løn- og arbejdsforhold.
- Regeringen har været meget tydelig omkring kædeansvar. I kan ikke kontrollere alle jeres underleverandører ned til mindste detalje. Den byrde, mener jeg, er ikke rimelig at pålægge jer. Men det betyder ikke, at man bare skal lukke øjnene, hvis man ved, at underleverandøren bryder reglerne, sagde statsminister Helle Thorning Schmidt således i sidste uge på Dansk Byggeris årsdag.
Fagbevægelsen er splittet i spørgsmålet om kædeansvar, idet LO ikke mener, at der skal lovgives om kædeansvar. Det mener derimod en række af de store fagforbund med 3F og FOA i spidsen.
På arbejdsgiversiden er modstanden mod kædeansvar enstemmig.