23948sdkhjf

En milliard kroner til efteruddannelse

Regeringen, LO og DA vil give over 180.000 flere mulighed for at tage et VEU-kursus
Regeringen, LO og DA fremlagde i går et fælles forslag til fordeling af en mia. kroner til voksen- og efteruddannelse.

Milliarden er et del-element fra sidste års vækstplan, der nu er faldet på plads mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter omkring udmøntning af midlerne.

Ifølge Finansministeriet vil over 180.000 flere danskere få mulighed for at tage et VEU-kursus, og 5.500 flere kan tage et helt års VEU-uddannelse.

Blandt de initiativer, som parterne er blevet enige om, er blandt andet et turboforløb i dansk og matematik til de unge og voksne, som ønsker at opnå kompetencer til at kunne påbegynde en erhvervsuddannelse, deltagerbetalingen på arbejdsmarkedsuddannelserne (AMU) i dansk og matematik for personer med behov afvikles, og udbuddet af blandt andet tekniske uddannelser til faglærte på videregående niveau styrkes.

Bidrager til vækst

- Der skal være kortere mellem kedeldragterne i Danmark, og vi skal have alle med i vores samfund. Det kræver, at flere ufaglærte bliver faglærte, og at uddannelsen ikke stopper, blot fordi man har fået sit svendebrev. Derfor har regeringen, som led i ‘Vækstplan DK’, prioriteret 1 mia. kroner de næste år til voksen- og efteruddannelse. Når de her penge kommer ud at arbejde, får vi lettere ved at bevare gode jobs og stærke virksomheder i Danmark, og det er jo en topprioritet for regeringen, siger finansminister Bjarne Corydon.

Også LO-sekretær Ejner K. Holst er tilfreds med uddannelsesløftet.

På ønskesedlen

- Aftalen spiller rigtig godt sammen med vores overenskomstresultat, hvor der også blev prioriteret penge til efter- og videreuddannelse. Parterne har både med overenskomsterne og denne aftale vist sig forhandlingsduelige. Særligt er jeg glad for, at vi får sparket endnu mere gang i mulighederne på det videregående niveau. Denne aftale er rettet mod det private arbejdsmarked, hvor den vil bidrage til vækst og produktivitet. Men vi skal også være bevidste om, at en velfungerende offentlig sektor er en grundlæggende forudsætning for en stærk konkurrenceevne. Det kalder på en efteruddannelsesindsats også i den offentlige sektor, siger Ejner K. Holst.

Hos Dansk Metal glæder forbundsformand Claus Jensen sig over den store partsaftale.

- Aftalen sikrer, at virksomhederne får den kvalificerede arbejdskraft, de har behov for. Alle er enige om, at der er et stort behov for at løfte langt flere ufaglærte til fuldt faglært niveau, men hidtil har mulighederne været alt for ringe. Det ændrer aftalen på. Samtidig bliver det lettere for faglærte at tage en videregående uddannelse mens de passer deres arbejde. Begge dele har længe stået meget højt på vores ønskeseddel, og derfor glæder vi os naturligvis over den nye aftale, siger Claus Jensen.

I forbindelse med aftalen om ‘Vækstplan DK’, var der enighed om, at puljen skulle udmøntes af forligspartierne på baggrund af anbefalinger fra arbejdsmarkedets parter.

Regeringen vil nu søge tilslutning til initiativerne blandt forligspartierne bag Vækstplan DK.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109