Kontrol fanger ikke brandfarligt tagpap
Tagpapbranchens Oplysningsråd kritiserer Energistyrelsen for kun at kigge på papirer og ikke på selve tagene
Det mener Tagpapbranchens Oplysningsråd (TOR), som derfor langer ud efter Energistyrelsen, der står for markedskontrol af byggevarer - herunder også tagpap.
- Vi har oplevet, at nogle leverandører har leveret et tilsyneladende brandgodkendt produkt, men så viser det sig, at det ikke kan bestå brandprøverne. Problemet er, at Energistyrelsen ikke kigger på selve tagene. Styrelsen kigger på produktets dokumenter, men nogle gange har produktet anderledes egenskaber end dem, der står i dokumenterne, forklarer Tommy Bunch-Nielsen, sekretariatschef i TOR.
Han tilføjer, at TOR det seneste års tid har forsøgt at få Energistyrelsen til at ændre praksis i forbindelse med markedskontrollen af tagpap.
Ikke risikere skandale
Forskellige bygherrer og arkitekter har i løbet af de seneste to år henvendt sig til TOR omkring problemstillingen.
- Vores indtryk er, at det drejer sig om op mod en halv mio. kvm tagpap, men det er et skøn baseret på, hvad vi vurderer, at de pågældende leverandører har lagt ud, siger Tommy Bunch-Nielsen og tilføjer, at der til sammenligning bliver lagt cirka tre til fire mio. kvm tagpap ud om året.
Ifølge Tommy Bunch-Nielsen drejer det sig om udenlandske leverandører.
Han frygter, at produkterne, som ikke lever op til brandkravene, kan medføre mistillid til hele tagpapbranchen.
- Vi skal ikke risikere en skandale som i 1999, hvor der var stor mistro til brandsikkerheden ved tagpap, siger Tommy Bunch-Nielsen.
Skandalen i 1999 drejede det sig om forhåndsgodkendt tagpap, som ikke kunne bestå de daværende brandtest. Det resulterede i, at forhåndsgodkendelsen blev fjernet, så alle skulle dokumentere, at de opfyldte kravene.
Vil mødes med TOR
Det undrer kontorchef i Energistyrelsens afdeling for byggeri og energieffektivisering Marie Louise Hansen, at TOR mener, at der er så store problemer med tagpap.
- Det kan sagtens være tilfældet, men det er ikke et billede, vi kan genkende. Heller ikke ud fra de anmeldelser, vi får, siger hun.
I løbet af den seneste fem-årige periode har Energistyrelsen kun modtaget to anmeldelser.
Marie Louise Hansen stiller sig uforstående over for TORs kritik af, at fokus ligger på den skriftlige dokumentation, da den krævede CE-mærkning er meget omfattende - og alt fra kuldemodstand til brandsikring skal være dokumenteret og testet af en uafhængig akkrediteringsinstans.
Marie Louise Hansen påpeger desuden, at virksomhedens egenkontrol, som også er overvåget af den uafhængige instans, sikrer, at et produkt, der er testet en dag, også er det samme, der produceres og sælges dagen efter.
På baggrund af TORs udmelding om store problemer med tagpap, der ikke lever op til kravene, vil Energistyrelsen i midten af juni mødes med TOR.
Før det møde er afholdt, kan Marie Louise Hansen ikke udtale sig nærmere om sagen, og om hvad der eventuelt skal ske fremadrettet.