23948sdkhjf

2.500 anmeldelser om RUT-kontrol

Arbejdstilsynet modtager løbende oplysninger om udenlandske virksomheder, som måske ikke har foretaget anmeldelse til RUT
På halvandet år har Arbejdstilsynet besøgt knap 2.500 udenlandske virksomheder i forbindelse med kontrolaktioner om RUT-registret.

Det fremgår af et svar til Folketingets Beskæftigelsesudvalg, som har bedt beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) redegøre for erfaringerne med den aftale om en række skærpelser i forhold til RUT-registret, der blev indgået i slutningen af 2009.

Ministeren har fået status fra Arbejdstilsynet, men afventer opgørelser af indsatsen fra Skat og Politiet.

Arbejdstilsynet har siden 1. juni 2010 ført tilsyn med, at udenlandske virksomheder foretager anmeldelse til RUT, og tilsynet blev med virkning fra 1. januar 2011 udvidet til også at gælde udenlandske selvstændige tjenesteydere ("enkeltmandsvirksomheder").

Løbende anmeldelser

- Arbejdstilsynet modtager løbende oplysninger om udenlandske tjenesteydere, som angiveligt ikke har foretaget anmeldelse til RUT, fra fagforeninger og borgere. AT har i den forbindelse udviklet en mulighed for elektronisk at anmelde en udenlandsk virksomhed direkte på AT’s hjemmeside. AT undersøger alle modtagne anmeldelser.

- I perioden fra 1. juni 2010 til 12. januar 2012 har AT besøgt knap 2500 udenlandske virksomheder. Af disse virksomheder var 75 procent anmeldt i RUT på besøgstidspunktet. I de resterende 25 procent har AT i forbindelse med tilsynsbesøget ikke umiddelbart kunne konstatere anmeldelse til RUT.

- Hvis AT konstaterer, at der ikke er sket korrekt anmeldelse til RUT, udarbejder AT hurtigt en indstilling til politiet om at rejse tiltale mod virksomheden. Desuden orienteres også Skat om forholdet, oplyser Mette Frederiksen.

Retslig tiltale

Arbejdstilsynet har siden 1. juni 2010 frem til og med 12. januar 2012 sendt 321 indstillinger til retslig tiltale til politiet, hvoraf 250 er sendt efter 2010.

Langt størsteparten af disse indstillinger drejer sig om manglende anmeldelse til RUT, mens de øvrige vedrører urigtige eller mangelfulde anmeldelser. Desuden er der i perioden knap 400 virksomheder, hvor sagerne er afsluttet, uden at det har ført til en tiltaleindstilling til politiet:

- De sager, hvor det ikke er indstillet til politiet, at der rejses tiltale, drejer sig typisk om sager, hvor vi ikke har truffet virksomheden eller ikke har kunnet få tilstrækkelige oplysninger om virksomheden til en tiltaleindstilling.

Vilje og evne

Det er ifølge beskæftigelsesministeren Arbejdstilsynets generelle vurdering, at udenlandske virksomheder, som har styr på at få anmeldt sig i RUT, også har styr på arbejdsmiljøet:

- Her oplever Arbejdstilsynet vilje og evne til at sikre, at arbejdet kan gennemføres sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt. Dog kan der være problemer med de formelle regler som eksempelvis udarbejdelse af APV. Udenlandske virksomheder, der ikke er i RUT på tidspunktet for tilsynsbesøget, har ofte større arbejdsmiljømæssige problemer såsom nedstyrtningsfare på grund af manglende planlægning og brug af stilladser og stiger, farlige eldrevne maskiner og ofte utilstrækkelige velfærdsforhold, påpeger Mette Frederiksen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111