Byggevarepriser skaber strid blandt eksperter
Styrelse holder fast i, at priser på materialer er alt for høje i Danmark, mens DI mener, at de er på niveau med de lande, vi sammenligner os med
Grundlaget for undersøgelsen var i marts 2013, at priserne på danske byggematerialer var 20 procent højere end i de europæiske lande, vi normalt sammenligner os med.
Men det mener interesseorganisationen DI Byg er helt forkert, da priserne nu er kommet ned på et normalt niveau. Men Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen fastholder over for Licitationen - Byggeriets Dagblad problemets omfang.
De meget omtalte 20 procent stammer fra den ivrigt debatterede McKinsey-rapport fra 2010, "Creating Economic Growth In Denmark Through Competition", der på regeringens bestilling undersøgte konkurrenceforholdene i blandt andet den danske byggebranche.
Holder ikke mere
Talmaterialet er indsamlet under det store byggeboom i 2007-2008 i Danmark. Og de holder overhovedet ikke mere, mener DI Byg.
- Der er kommet flere rapporter om byggebranchen siden. Og her kan vi tydeligt se og udlede, at priserne på danske byggematerialer er på niveau med vores nabolande. Den bemærkelsesværdige undtagelse er Sverige, som ligger langt over os og de andre lande i pris. Så det med de billige svenske byggevarer er en myte, siger chefkonsulent i DI Byg, Flemming Løkke Petersen.
Han henviser til to relativt nye analyser af den danske byggebranche, som den ansvarlige styrelse med byggeriet som ansvarsområde, Energistyrelsen, fik udarbejdet i 2013.
Det er "Konkurrencesituationen i dansk byggeri" fra december 2013 fra de to konsulentfirmaer Damvad og Quartz+Co, og så er der "Analyse af den danske byggesektor" udarbejdet af rådgivnings- og revisionsfirmaet Deloitte fra maj 2013.
På samme niveau
Ifølge chefkonsulent i DI Byg, Flemming Løkke Petersen, kan man ud af begge analyser konkludere, at prisen på byggematerialer i Danmark ligger på næsten samme niveau som i de sammenlignelige lande.
- I forhold til omkostninger til materialer ved boligbyggeri ligger de en smule over i omkostninger i forhold til Tyskland og Holland, men de er meget lavere end Sverige, siger han.
Ud fra 2011-tal fra EUs statistikorganisation Eurostat, har Damvad og Quartz+Co lavet et søjlediagram, der viser, at det er blevet relativt billigere at bygge i Danmark - og billigere end i både Norge, Sverige og Tyskland.
Danmark er på index 98, mens Norge er på 128, Sverige på 125 og Tyskland på 101. Tallene er ifølge Damvad og Quartz+Co købekraftkorrigeret og markedspriser uden konkrete momssatser. Det gør dem sammenlignelige med de andre landes tal.
I 2007 var Danmark den absolut dyreste med en index-topscore på 124.
Damvad og Quartz+Co konkluderer i deres rapport:
- På baggrund af de kvantitative indikatorer for konkurrencen i byggeriet peger flere indikationer på, at konkurrencen i byggeriet er blevet forbedret siden 2007.
Spildt undersøgelse
Chefkonsulent i DI Byg, Flemming Løkke Petersen, er meget enig i det.
- I Danmark var byggeboomet ekstremt stort i 2007 og 2008. Det gav nogle voldsomme ryk opad i priserne, men da ballonen brast, røg priserne nedad igen. I dag har vi tilsyneladende et almindeligt materialemarked med god konkurrence. Byggeri er stadig for dyrt i Danmark, men det skyldes primært de relativt høje lønninger og afgifter i Danmark, siger han.
Flemming Løkke Petersen sætter spørgsmålstegn ved, om Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens igangværende undersøgelse er ressourcerne værd, da præmissen med de for høje priser er væk.
Bestemt ikke enige
Men det er Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen bestemt ikke enig i.
Kontorchef Jacob Schaumburg-Müller mener, at han har saglige begrundelser for, at byggematerialer i Danmark stadig er for store og endda alt for store.
- De seneste tal fra Eurostat viser, at det danske prisniveau for bygge- og anlægsarbejde i 2012 var 30 procent over gennemsnittet for EU15-landene. Det danske relative prisniveau er højere end for eksempel i Tyskland, Finland, Holland og Storbritannien, men ikke Norge og Sverige, siger han,
På spørgsmålet om priserne på materialer, udtaler han:
- Eurostat opgør ikke niveauet for priserne på byggematerialer i EU-landene kun vækst i indekset. Imidlertid har konsulentfirmaet Gardiner & Theobald sammenlignet priser på 10 typiske byggematerialer. Priserne i Danmark ligger pænt over gennemsnittet for otte ud af de 10 byggematerialer. Det giver en vis indikation af byggematerialer fortsat er dyre i Danmark, selv om det ikke er en statistik med Eurostats stempel på.
Ufortrødent videre
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen arbejder ufortrødent videre med undersøgelsen. Den har netop afsluttet en spørgeskemaundersøgelse af en række materialeproducenter, grossister og entreprenører.
- Højere relative priser i et land kan være udtryk for mindre effektiv konkurrence, men kan også skyldes andre forhold.
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen arbejder på at forstå, om andre strukturer i branchen kan give mere effektiv konkurrence. Det samme gør for eksempel branchen og regeringen, slutter kontorchefen.