23948sdkhjf

Ingen afklaring om solcellepulje

På næste møde i energiforligskredsen skal partierne drøfte, hvorvidt dispensationspuljen for kommunale solceller skal øges
Kommunerne må afvente lidt endnu, om partierne i energiforligskredsen bliver enige om at øge den nu opbrugte pulje på 20 MW, som kommunerne har kunnet søge for at få dispensation fra kravet om, at de skal oprette et selvstændigt selskab for hvert solcelleanlæg, de sætter op.

Energiforligskredsen indgik i sommer en aftale om, at når der var givet dispensationer til 20 MW nye kommunale solcelleanlæg - eller senest i 2015 - skal forligsparterne mødes og drøfte, hvorvidt puljen til dispensationer skal øges.

I tirsdags skulle det være sket på et forligskredsmøde, men som det tidligere har været beskrevet i pressen, valgte Venstre, de Konservative og Dansk Folkparti at melde afbud.

- Vi aflyste mødet, fordi der ikke var tilvejebragt nogle generelle opdaterede beregninger om energiforligets økonomi, som vi havde efterspurgt i marts, og derfor synes vi ikke, at der var nogen grund til at fortsætte med at holde møder, siger energiordfører Mikkel Dencker (DF), som forventer, at energiforligskredsen når at mødes inden sommerferien.

Når partierne skal mødes, har Dansk Folkeparti ikke et ønske om at øge puljen på de 20 MW.

- Vores udgangspunkt er, at energiaftalen og energipolitikken i forvejen er temmelig dyr, så derfor er vores umiddelbare holdning, at puljen ikke skal hæves. Det ville nok føre til, at der skal subsidieres endnu mere, og derfor kommer PSO’en (den grønne el-afgift for større virksomheder, red.) til at stige endnu mere, end den ellers ville have gjort, og det mener vi ikke, at den skal, siger Mikkel Dencker.

Op på næste møde

Klima-, energi- og bygningsministeriet oplyser til Licitationen - Byggeriets Dagblad, at det er meningen, at dispensationspuljen skal drøftes på det førstkommende forligskredsmøde, men hvornår det bliver er usikkert. Ministeriet arbejder på højtryk for at få de efterspurgte beregninger færdige og forventer de vil ligge klar snart.

Klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen (R) ser umiddelbart ikke noget behov for at udvide puljen. Heller ikke SF ønsker lige umiddelbart at øge puljen.

- Der er en stor usikkerhed om, hvad der egentlig kommer op at stå på solcelleområdet, og så skal vi ikke nu kaste os ud i en ny diskussion om at øge puljen. Det koster jo penge, og vi synes, det er afgørende at holde sammen på energiforlig i de her uger og måneder, hvor Venstre bruger alt sit krudt på at underminere energiaftalen. Selv om der måske er nogle af de her ting, vi har sympati for, mener jeg, at det er afgørende at have den disciplin, at vi holder det, vi har vedtaget, og ikke laver alt for meget politisk uro på hele energiaftaleområdet, siger energiordfører Steen Gade (SF).

Om de tre partiers aflysning af mødet siger Steen Gade:

- Det forekommer mig at være ren chikane, men det er bare mit syn på det. De rokker ved hele energiaftalen, og det har jeg ikke tænkt mig at medvirke til, for jeg synes, det er en vigtig aftale.

Opfordrer til møde

Enhedslisten så helst, at dispensationsloftet helt blev fjernet, men alternativt at det bliver hævet.

Energiordfører Per Clausen (EL) opfordrer til, at der hurtigt indkaldes til et møde, så udbygningen af solceller generelt kan blive drøftet.

- Mens regeringen forholder sig passivt og højrefløjen afviser at mødes i energiforligskredsen, ser udbygningen med solceller ud til at bryde totalt sammen på grund af absurde regler, langsommelig behandling i EU og almindeligt kaos. Derfor kræver Enhedslisten nu, at der hurtigt indkaldes til et forhandlingsmøde for at drøfte situationen for udbygningen af solceller, siger han i en pressemeddelelse.

Det er inden avisens deadline ikke lykkedes at få en kommentar fra Venstres energiordfører Lars Christian Lilleholt.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.135