23948sdkhjf

“Frontlinjen vi skal kaste os ud på nu"

Vi er i forvejen et af de mest energieffektive lande, men vi skal gøre mere, siger klima-, energi- og bygningsminster Rasmus Helveg Petersen (R)
Da klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen (R) for noget tid siden var i De Forenede Arabiske Emirater blev han præsenteret for en maskine, der ifølge opfinderne kunne producere energi til mange tusinde husstande. Så tilføjede opfinderne: Danske husstande.

I Emiraterne ville de kunne producere energi til væsentligt færre. Selv om vi er over fire gange så energieffektive som en oliestat, skal vi skære en tredjedel af vores energiforbrug til varme.

Det er flot og ambitiøst, mener ministeren, der forudser, at vi i fremtiden kommer til at betræde helt nyt land med regeringens nye strategi for energirenovering af vores bygninger.

Ud over energibesparelser er der ikke noget økonomisk incitament til boligejere, der gerne vil energirenovere. Hvorfor følger der ikke penge med?

- Pengene vil komme til at ligge i borgernes lomme, når de sparer dem. Når vi snakker om, at vi i 2050 kommer til at bruge en tredjedel mindre energi i de eksisterende boliger, så er det i meget høj grad noget, der kan betale sig for boligejerne eller beboerne i husene. Så det med, at staten skulle betale dem for, at de fik en fordel, det synes jeg er lidt bagvendt. Der er masser af incitament til boligejerne i form af de penge, der kan spares.

Hvorfor er det vigtigt, at vi forbedrer energimærkerne?

- Information og den måde, hvorpå folk kan orientere sig i det her marked, er meget vigtig. I dag er der folk, der vil kunne lave rigtig kloge investeringer, som vil kunne betale sig, men som ikke gør det, fordi de ikke ved, at det er muligt. Der er to meget vigtige ben i strategien. Den ene er oplysning til folk om, hvad der er muligt, og hvad det koster. Det andet ben er kravet til de ting, der skal installeres i husene for eksempel nye vinduer. Det er de to ben, der tilsammen får sparet energi svarende til 940.000 husstandes forbrug.

Burde der ikke have været mere ambitiøse målsætninger for at reducere energiforbruget i de nuværende bygninger? I lægger op til en reduktion i energiforbrug på 35 procent - man kunne have sat barren højere?

- Det har hele tiden været vores ønske at gøre det her på en måde, så det ikke kostede penge her og nu for hverken staten eller boligejerne. Med det her ambitionsniveau kan vi faktisk nå det, er jeg ganske overbevist om. Kunne man have nået mere? Jo, men så havde det også kostet mere.

Så det er et spørgsmål om pris, at I ikke har sat målet højere?

- Blandt andet ja. Men det er også et meget ambitiøst mål, at nå en 35 procents reduktion. Jeg skammer mig bestemt ikke over det, og vil være meget ked af det, hvis nogen opfatter det her som ikke ambitiøst. Men det er klart, der altid er nogen, der siger, at vi skal nå højere.

Er den her strategi en konsekvens af, at boligejerne har været for sløve til at omstille sig til mere energibesparende boliger?

- Jeg vil ikke sige, de har været for sløve, men det er den frontlinje vi bliver nødt til at kaste os ud på nu. Vi har med energiforliget sat skub i omstillingen væk fra at producere kul strøm og over i at producere grøn energi. I takt med at energisektoren fylder mindre og mindre i vores CO2-udslip, så bliver alle sektorer mere og mere interessante. Vi kan se, at vi ikke kan nå målene for den samlede omstilling, hvis vi ikke også reducerer vores energiforbrug i vores boliger. De tegner sig immervæk for 35-40 procent af vores energiforbrug. Så nu er det tid til at tage ordentligt og ambitiøst fat om boligernes energiforbrug. Det gør vi her med en smuk buket af redskaber.

Det her er meget en gulerod til boligejerne i form af besparelser - kan det senere blive nødvendigt med pisk?

- Vi opfatter det her som ambitiøse mål, der kan nås og så er der ingen grund til pisk. Det klarer vi fint med guleroden. Men måske skulle de have pisk med en gulerod i den forstand, at vi virkelig skal opfordre dem til at tage de metoder i brug. Jeg har store forventninger til det her. Vi kommer fra et udgangspunkt, hvor vi i forvejen er energieffektive til at gøre endnu mere. Det er simpelthen bare flot og ambitiøst, og nyt land vi kommer til at betræde.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109