Rektor om kvalitetsudvalget: Anbefalinger er et problem
Ikke alle med en bachelorgrad skal fremover optages på kandidatdelen. Det er en af anbefalingerne fra Kvalitetsudvalget.Stærkt problematisk, mener rektor for DTU
Derfor skal de videregående uddannelser målrettes erhvervslivet og være af højere kvalitet.
Sådan lyder det fra regeringens Kvalitetsudvalg, der har udarbejdet en række anbefalinger til, hvordan man kan omlægge de videregående uddannelser. Udvalget foreslår blandt andet, at det skal tage fire år at læse en bachelor, og at man afskaffer den nuværende automatiske overgang mellem bachelordel og kandidatdel og fastsætter adgangsbegrænsninger mellem de to uddannelser, så ikke alle bacheloruddannede kan blive optaget på en kandidatgrad.
Men det er i strid med erhvervslivets behov, mener rektor for Danmarks Tekniske Universitet (DTU), Anders Bjarklev.
- Kvalitetsudvalgets ideer om at reducere antallet af kandidater til en tredjedel er stærkt problematisk. Fremskrivninger fra analysevirksomheden Damvad viser, at der i 2020 vil mangle godt 13.000 ingeniører på det danske arbejdsmarked. Efterspørgslen vokser altså langt mere end udbuddet, og derfor er Kvalitetsudvalgets tanker om at reducere antallet af civilingeniører til en tredjedel i lodret modstrid med erhvervslivets og dermed samfundets behov, skriver han i en pressemeddelelse.
Rammer virksomhederne
Anders Bjarklev er overbevist om, at udvalgets anbefaling vil føre til en kamp om civilingeniørererne, og det vil ramme virksomhedernes evne til at skabe innovation og skade den tekniske forskning.
- Ifølge Kvalitetsudvalgets forslag skal kun en tredjedel af bachelorerne fortsætte på kandidatuddannelser. Det vil på sigt betyde en markant nedgang i antallet af nyuddannede civilingeniører. Næsten alle DTUs civilbachelorstuderende læser videre på kandidatuddannelsen, og undersøgelser af civilingeniørernes jobsituation efter færdiggjort uddannelse viser, at arbejdsløsheden er særdeles lav sammenlignet med andre fag. Erhvervslivet aftager med andre ord, de kandidater, vi uddanner. Kvalitetsudvalget forslag vil stik imod hensigten sænke kvaliteten af et særdeles velfungerende system for uddannelse af ingeniører. Det kan ingen være interesseret i, skriver DTUs rektor og argumenterer samtidig for, at DTU allerede har en kortere erhvervsrettet uddannelse i form af den tre et halvt årige diplomingeniøruddannelse, der tilgodeser netop erhvervslivets behov for medarbejdere med en kortere, anvendelsesorienteret ingeniøruddannelse.
Påvirker i mindre grad
Hos Foreningen for Rådgivende Ingeniører deler adm. direktør Henrik Garver ikke Anders Bjerklevs bekymring.
- Ingeniøruddannelserne er atypiske, fordi vi allerede har en model, hvor man kan læse en diplomingeniøruddannelse, derfor vil det nok påvirke os i mindre grad. Jeg er først bekymret, hvis det betyder et fald i den samlede mængde ingeniører, for der er i forvejen mangel. Det ville være synd, at skære i civilingeniørerne, men spørgsmålet er, om det bliver dem, der skal skæres i. For i dag ansætter erhvervslivet alle dem, vi uddanner, siger Henrik Garver.