23948sdkhjf

Hvem regner forkert?

Så er den gal igen med de offentlige byggerier. Licitationen - Byggeriets Dagblad kunne i går fortælle historien om udvidelsen af Kolding Sygehus, hvor man har set sig nødsaget til at annullere licitationen, fordi byggeriet bliver langt dyrere end man havde regnet med.

For godt et år siden bedyrede man ellers i nærværende medie, at byggeriet var fuldstændigt gennemregnet, og at man ville lægge hovedet på blokken på, at udvidelsen kunne holdes inden for budgettet.

Nu ligger priserne mere end 150 mio. kroner over, det man havde sat af i budgettet. Og resultatet bliver, at man nu skal finde en ny udbudsform, som formentligt ender i fagentrepriser i stedet for hovedentrepriser. For så mener man, at man kan klemme byggevirksomhederne så meget at budgettet kan holdes.

I mellemtiden er der en lang række af virksomheder, som har haft gang i den store lommeregner for at finde frem til en skarp pris, blot for at kunne konstatere, at det hele har været forgæves.

Et skøn fra en kilde i branchen går på, at mindst 150 virksomheder i en eller anden form har været involveret i at udregne tilbud, eller at kvalificere de bydende til at udregne en pris. Et mere konkret skøn går på, at det har kostet de tre udvalgte virksomheder cirka en halv million kroner hver at regne tilbuddet.

Det er skønne spildte kræfter. For nu er der tilsyneladende lagt op til en anden udbudsform, så bygherren inden for hver entreprise kan presse virksomhederne så hårdt, at budgettet kan holdes. Man bedyrer samtidig, at man ikke vil pille ret meget ved projektet. Kan det overhovedet lade sig gøre? er man nødt til at spørge.

Det er også relevant at spørge, om det ikke i virkeligheden er bygherre og rådgiver der har regnet forkert, og det er også relevant at spørge om det rimelige i, at man tilsyneladende ikke har mere styr på, hvad det koster at ombygge et sygehus.

Tre af hinanden uafhængige, velrenommerede danske entreprenørselskaber har givet en pris som ligger meget langt over den budgetramme, man hos bygherre og rådgiver har haft som ønsketænkning.

Man må som udgangspunkt regne med, at de bydende virksomheder ved, hvad det koster at bygge.

Der er sygehusbyggerier i gang for omkring 41 mia. kroner i Danmark. Prøv lige at regne ud, hvad en lignende budgetoverskridelse vil løbe op i, hvis der er lignende “regnefejl" i de øvrige byggerier...
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093