23948sdkhjf

Omtanke betyder færre ulykker

Enkle virkemidler og klog håndværkeradfærd betyder færre arbejdsulykker
Der er ikke brug for raketvidenskab for at få nedbragt antallet af arbejdsulykker i den danske byggebranche. Det kan godt være, at man kan udnytte ny teknologi, men dybest set handler det om omtanke, adfærd og respekt for hinanden.

Sådan lyder budskabet fra et par tømrersjak hos entreprenørvirksomheden Hoffmann A/S. De er begge i gang med egenudviklede pilotprojekter, som allerede har vist sig at give færre arbejdsulykker og i øvrigt også bidrager positivt til produktiviteten.

I det ene sjak lyder opskriften på brug af skærehandsker og beskyttelsesbriller ved renoveringsarbejdet.

- Lyder det banalt, så er det måske banalt, men vi kunne se, at næsten alle arbejdsulykker - enkelte år faktisk alle - i forbindelse med renoveringsarbejde var øjen- og skæreskader. Derfor har vi indført fast brug af skærehandsker, ikke bare når vi skal skære i en gipsplade, men hele tiden. Så risikerer vi ikke, at handskerne lige er lagt, når man står med kniven. Tilsvarende bruger vi nu fast beskyttelsesbriller. Vi har haft lidt svært ved at finde en plastbrille, som alle kan holde ud at have på hele tiden, men vi finder den vel.

Det siger tømrersvendene Jesper Gaard og Mikael Aagaard Pedersen.

Siden deres pilotprojekt blevt sat i søen for godt et halvt år siden, har de ikke haft en eneste ulykke, hverken stor eller lille.

- Og ud over vi ikke har fået rifter og sår og har skånet vores fingre, så kommer vi jo hjem til koner og kærester med dejlige bløde hænder, noterer de på plussiden.

- Der er intet besvær med at bruge handsker. det er kun et spørgsmål om vane, og når man ved, at man skåner hænder og fingre, så bliver det hurtigt til en god vane, siger de.

De håber begge, at deres tiltag bliver implementeret i hele Hoffmann.

Med iPad i hverdagen

Deres kolleger Emil Steen og Stefan Petersen er tovholdere på et andet projekt, hvor man bruger iPad i forbindelse med mønsterrundering.

IPad’en bruges, når der konstateres forhold, som er i gult og rødt felt, det vil sige forhold, der skal gøres noget ved. Med iPad’en kan kommunikationen spredes til såvel byggeledelse som de involverede formænd og sjak.

- Det forkorter kommandovejene, rette vedkommende får besked med det samme, og vi har i praksis set, at det fungerer. Tingene bliver udbedret meget hurtigere end tidligere, hvor der skulle skrives et papir. Hvis det er nødvendigt med foto-dokumentation, kan iPad jo også levere det, siger Emil Steen.

På det konkrete renoveringsprojekt har iPad’en også været anvendt som klarmeldingsværktøj. Når et sjak er færdig i et bestemt område, gives der besked til næste faggruppe om, at banen så at sige var klar.

Endnu er de enkelte i sjakkene ikke udstyret med iPad. Men det er kun et spørgsmål om tid, vurderer de to tømrere.

Hoffmann-kultur

De fire tømrersvende blev onsdag de glade vindere af årets arbejdsmiljøpris i Hoffmann - den særlige HMS-pris - HelseMiljøSundhed inspireret af den norske ejer Veidekkes tilsvarende forkortelse for arbejdsmiljøarbejdet.

De fire tømrere var i benhård konkurrence med fem andre håndværkersjak, der alle på hver deres måde har givet bidrag til færre ulykker og bedre sikkerhedsadfærd. Blandt deltagerne i finalefeltet var Varde-sjakket, et hold vestjyske bord- og betonarbejdere, hvor flere forlængst har fejret 25 års jubilæum hos Hoffmann.

- Vi udelukker da ikke ny teknik, men det afgørende er sunde holdninger, god planlægning og daglig dialog. Jo bedre vi tilrettelægger og jo mere vi er i dialog om opgaveløsningerne, jo færre ad hoc beslutninger bliver der brug for, og dermed bliver der færre tilfældigheder - og det er tilfældigheder der giver ulykker, siger projektleder Kasper Mortensen.

- Det er fint med vores arbejdsmiljøkørekort, men det er ikke nok. Der skal være en fælles holdning til tingene, og den er opbygget gennem vores Hoffmann-kultur. Den kan vi godt få til at smitte af på underentreprenører, men det kræver til gengæld hårdt arbejde at få dem til at forstå, at de er omfattet af de samme regler som os - men det lykkes, mener jord- og betonarbejder Gunner Jensen fra Varde-sjakket.

De seks finalesjak var sammen med en række andre ansatte og gæster samlet i virksomhedens hovedkvarter til den årlige HMS-dag, hvor man ud over at hylde prisvinderne også fik medarbejdernes input til et endnu bedre arbejdsmiljø.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094