23948sdkhjf

Aktion afslører timelønninger på 27,50 kr.

Malerfagforeningers social dumping-aktion i Nordsjælland afslører plat og svindel
En timeløn på 27,50 kr. og typiske arbejdstider på 58 timer om ugen var hvad en række tillidsfolk fra malerfagforeningerne i København og på Sjælland oplevede, da de forleden gennemførte byggepladskontrol med fokus på social dumping fra udenlandske firmaer.

På 106 arbejdspladser primært i Strandvejskvarteret fra Hellerup i syd til Helsingør i nord registrerede fagforeningerne 147 udenlandske arbejdstagere, hvor kun tre var omfattet af dansk overenskomst.

- Aktionen bekræfter vores formodning om, at der er et uhyre voldsomt pres på danske løn- og arbejdsforhold som følge af social dumping, hvor udenlandske statsborgere udnyttes groft af danske og udenlandske bagmænd. Aktionen bekræfter - desværre kan man sige - at der foregår en frygtelig masse plat, svindel og snavs. Vores aktion er jo blot en stikprøve, og havde vi kunnet sætte 20 gange så mange mænd på aktionen, så havde vi sikkert fundet 20 gange så meget, siger Martin Hansen, formand for Malernes Fagforening Sjælland.

Han oplyser, at ikke alle de udenlandske arbejdstagere havde lyst til at snakke med fagforeningernes repræsentanter, men at de fleste villigt oplyste om deres forhold. Flere oplyste således, at de tvinges til at betale store beløb til deres arbejdsgivere i husleje. Højeste oplyste husleje var 4.000 kr. om måneden. 14 af de kontaktede udlændinge boede på arbejdspladsen under hvad tillidsfolkene kalder usle forhold.

Flere anmeldelser

Martin Hansen oplyser, at en halv snes af de udenlandske firmaer ikke var tilmeldt RUT-registret, og at arbejdsmiljøet flere steder var stærkt kritisabelt. Således blev arbejdet standset i to tilfælde på grund af livstruede nedstyrtningsfare. I det ene tilfælde var der involveret dansk arbejdskraft.

- Både den manglende RUT-registrering og de ulovlige arbejdsmiljøforhold anmeldes til Arbejdstilsynet, og derudover er nogle tilfælde med mistanke om sort arbejde anmeldt til Skat, siger Martin Hansen.

- Vi skal selv følge op på 35-40 udenlandske virksomheder, der skal præsenteres for et overenskomstkrav, mens vi i andre tilfælde skal have håndhævet en allerede igangværende sympatikonflikt, siger han.

Martin Hansen glæder sig over myndighedernes skærpede fokus på social dumping og noterer et godt samarbejde med både Arbejdstilsynet og Skat.

- Vores kontroller afslører, at der er behov for både vores og myndighedernes indsats, og vi fortsætter derfor vores aktioner og vil bistå myndighedernes i den udstrækning vi har mulighed for det, siger den sjællandske malerformand.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.092