23948sdkhjf

Gennembrud for moderne byggeri

En enig byggebranche tilfreds med ny certificeringssystem, der både kan anvise og sælge byggeri
Det er nu blevet nemmere for bygherrer, rådgivere og entreprenører at realisere byggeri i en kvalitet, der lever op til fremtidens krav om bæredygtighed. En samlet byggebranche klappede i går den nye danske certificeringsordning, DGNB Denmark, inden for i første omgang bæredygtighed inden for kontor og domicilbyggeri i mål på en stor konference i København.

- I dag er en ganske særlig dag, hvor vi nu har skabt en forudsætning for, at erhvervslivet og byggebranchen kan blive de ledende inden for bæredygtigtighed. Det nye certificeringssystem vil medføre en radikal ændring af fremtidens byggeri i Danmark, sagde Mette Qvist, der er sekretariatschef i Green Building Council Denmark, der har styret processen med at gøre certificeringsmodellen klar.

Og den fyldte sal med personer fra landets rådgivere, bygherrer, byggevareproducenter og næsten alle de store entreprenørfirmaer så ud til at være enige i den ambitiøse påstand.

Dagen i går var ikke bare en lancering af selve certificeringssystemet, men også en præsentation af en række bygninger, der kan leve op til de hårde krav og som fik overrakt en plakette og diplomer. Fem domiciler modtog sølv og bronze i DGNB-ligaen. Derudover blevet også to endnu ikke opførte bygninger præmieret.

Dansk bæredygtighed.

Den nye certificeringsordning har et teknisk set ikke særligt sexet navn. Det hedder DGNB Denmark.

DGNB er som meget andet inden for bæredygtig tankegang som passivhus opfundet i Tyskland. DGNB står for Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen.

Den er efter et års arbejde blevet fordansket og indrettet efter de danske BR-regler og standarder. Arbejdet har været meget omfattende og har involveret 50 personer, under ledelse af seniorforsker Harpa Birgisdottir fra SBi (Statens Byggeforskningsinstitut), der har realiseret certificeringen, så den nu er dansk. Den første af sin art.

Det grundlæggende ved den er, at den i stedet for internationale certificeringsordninger som LEAD og BREAAM ikke kun handler om energi, CO2-neutralitet og miljø. Overordnet har den fokus og måler på de tre konkrete delelementer af et byggeri – det sociale-kulturelle, det miljømæssige og det økonomiske.

Men der ud over vurderes også den teknisk kvalitet og så bygge- og udbudsprocessen.

Det vil sige, at et kontorbyggeri, der skal leve op til DGNB-krav skal leve op til uhyre mange forskellige kriterier – hele 49.

Indeklima og cykelstier

Det er lige fra energiforbrug, indeklima, byggematerialers genanvendelig til tilgængelighed, medarbejder til cykelstier omkring bygningen, og så bliver der også set på selve byggeprocessen og udbudsprocessen, blandt andet skal der have været en arkitektkonkurrencen, hvis man skal certificeres.

Så det er bestemt ikke nemt at komme med i det nye fællesskab, men der er ingen vej udenom, hvis bygninger skal leve op til de kommende forbruger og politiker-krav, mener Harpa Birgisdottir fra SBi.

- Med den nye certificering skal der tænke i helheder på alle niveauer og alle bygningsaspekter i forhold til både byggeri, forbrug, drift, vedligeholdelse og trivsel, men for fremtidens kontorbyggeri er det ikke bare en kvalitetsvurdering, men også en guide og opskrift på fremtidens måde at bygge på, sagde Harpa Birgisdottir.

Og de mange fremmødte virkede enige. Der var en begejstring og en tro på, at de vises sten måske er fundet.

Ifølge Harpa Birgisdottir vil det nye DGNB-certificerings-system i en variant kunne anvendes på andre områder end kontor-og domicilbyggeri.

Sekretariatet i Green Building Council Denmark kigger nu på, at den måske kan udvikles hurtigt til det meget aktuelle sygehusbyggeri, og på sigt kan den komme på tale inden for boligbyggeri også.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096