Minder koster kassen
Både Socialdemokraternes og Venstres kulturordførere finder det urimeligt, at bygherren bærer den økonomiske byrde for arkæologiske udgravninger
Bygherren må også pænt vente med at sætte spaden i jorden, indtil arkæologerne giver grønt lys, og der kan gå dage, uger, måneder, og sågar år, inden det sker.
Fiskeopdrætsvirksomheden Aquapri med hovedkvarter i Frederiksværk agter at opføre en større afdeling i Gamst ved Vejen i Sydvestjyland, men er løbet ind i en ekstra-regning på op til 1,9 mio. kroner efter fundet af fortidsminder på grunden. Kreditor er Kulturstyrelsen.
Regningen inkluderer en frivillig forundersøgelse, som Aquapri også betaler, og sikrer, at bygherren trods alt ikke kommer til at betale mere end aftalt, hvis de arkæologiske undersøgelser bliver dyrere end forventet af arkæologerne.
- Jeg finder det uretfærdigt, at vi skal dække hele regningen. Det er simpelthen ikke fair, at vi tilfældigvis støder ind i fortidsminder, og bærer ansvaret alene. Og 1,9 mio. er jo en pæn slat, kommenterer medejer og direktør for aquapri, Morten Priess.
Virksomheden købte dog også en nabogrund, og flytter nu projekt om fiskeopdræt af sandart dertil.
- Der er fundene færre, og vi slipper formentlig med en regning på højest 300.000 kroner.
- Men beslutter vi at udvide, har vi kun den oprindelige grund tilbage, og så løber vi atter ind i en udgift på de 1,9 mio. Det faktum kan da sagtens dæmpe lysten til at vokse, konstaterer Morten Priess.
Lov skal ændres
Socialdemokraternes kulturordfører Troels Ravn og Venstres ditto, Michael Aastrup Jensen, ønsker begge Museumsloven ændret, og stiller nu spørgsmål til kulturminister Marianne Jelved (R).
- Det er helt og aldeles urimeligt, at bygherren bærer hele det økonomiske ansvar for noget, bygherren i bund og grund ikke kan gøre for. Loven rammer jo helt tilfældigt, lyder svadaen fra Troels Ravn.
- Det er jo et lotterispil, bunduretfærdigt, men sidst vi foreslog en ændring, gik regeringen jo lodret imod at revidere den del af Museumsloven. Så det er da positivt, at en socialdemokrat nu er kommet på andre tanker, siger kulturordfører Michael Aastrup Jensen.
Ingen af de to kulturordførere er dog klar med et alternativ til bygherreansvaret, der sidste år battede med rundt regnet 180 mio. kroner i statskassen, og udgør de lokale museers absolut største eksterne indtægtskilde.
- En puljeordning eller en form for forsikring kunne være en løsning, lyder det fra begge sider.
- Vi kommer dog nok ikke helt uden om en eller anden form for egenbetaling i et eller andet omfang. Vi erkender, at Staten ellers skulle betale hele gildet, og det er nok ikke realistisk, hvis budgetterne skal holde, tilføjer kulturordfører Michael Aastrup Jensen.
Panden mod en mur
Bygherreforeningen roser de politiske meldinger fra begge sider i Folketinget om en mulig revision af Museumsloven.
- Mange bygherrer føler, at de løber panden mod en mur, når de forsøger at klage over afgørelser om arkæologiske udgravinger. Som størrelsen på regningen, og varigheden af udgravningerne, det jo kan sætte en total stopper for et projekt i måneder, halve år, og endnu længere, erfarer direktør for Bygherreforeningen, Henrik Bang.
- Vi har brug for, at parterne i sådanne sager alias de lokale museer, bygherren og Kulturstyrelsen sætter sig sammen og finder en mere retfærdig model.
Kulturstyrelsen mener, at bygherreansvaret i bund og grund fungerer efter hensigten.
- Omkostningen skulle jo gerne være et økonomisk incitament til at revurdere placeringen af sit byggeri efter en frivillig forundersøgelse, og måske finde et andet sted end lige netop der, hvor de værdifulde fortidsminder befinder sig, argumenterer arkæolog og konsulent i Kulturstyrelsen, Birgit Andersen.
- Viser forundersøgelsen, at et fund kræver arkæologer, giver det bygherren bedre tid til at planlægge, og vi aftaler en max-pris. Uden forundersøgelser kan det rigtig nok blive en meget dyr affære for bygherren. Langt de fleste vidnesbyrd ville vi under alle omstændigheder allerhelst lade blive liggende, siger hun.
Birgit Andersen erkender, at ventetiden ved klagesager kan synes lang i nogle tilfælde.
- Vi går grundigt til værks, men en bygherre kan altid klage til os i sidste ende.