23948sdkhjf

Odense søsætter stor udgravning

Alt kører efter tids- og økonomiplanen, når man i dag åbner for Danmarks mest omfattende arkæologiske udgravninger i en middelalderlig bykerne. Det sker i forbindelse med det omfattende Thomas B. Thriges-projekt i Odense
Thomas B. Thriges Gade-projektet i Odense er på mange områder noget helt særligt: Aldrig før har en af landets ældste byer stået foran en så omfattende by- og trafikfornyelse.

Og aldrig før har en arkæologisk udgravning i en middelalderlig bykerne været så stor.

Ikke færre end 10.300 kvm strækker udgravningerne - som skal udføres af folk fra Odense Bys Museer - sig over.

- Og det har kun kunnet lade sig gøre efter meget grundige forundersøgelser, siger projektchef for Fra Gade til By, Svend Heegaard.

Thomas B. Thriges Gade skal omdannes til en ny, grøn bydel med boliger, kultur og parkeringskælder. Omdannelsen starter, når gaden lukker for gennemkørende biltrafik natten til den 28. juni i år.

Men allerede fra i går kunne odenseanere opleve forandringer i området.

På Skulkenborg starter forberedelserne til de arkæologiske udgravninger, som går forud for konstruktionen af en af de fem op- og nedkørselsramper til den kommende p-kælder.

Hele Skulkenborg vil blive gravet op, men der vil være en passage til fodgængere på begge sider af udgravningen, siger Svend Heegaard.

Maksimalt 37 mio. kroner

De arkæologiske undersøgelser fortsætter på stedet frem til udgangen af august 2014. Derefter genetableres pladsen og cykelstien lægges tilbage til sin oprindelige placering.

- Vi har gjort det arkæologiske projekt robust ved dels på forhånd at forhandle en maksimumpris på udgifter til udgravningerne - 37 mio. kroner - med museet og Kulturstyrelsen, dels at begynde i god tid, så udgravningerne, uanset hvad man finder af spændende ting, ikke forsinker det øvrige bygge- og anlægsprojekt, siger Svend Heegaard, til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

- Desuden vil der være mulighed for alle besøgende for at opleve udgravningerne på nærmeste hold, tilføjer han.

- Ved at besøge arkæologens arbejdende værksted, og se hvordan arkæologer og konservatorer arbejder, kan lokale og turister få svar på, hvor gammel tepotten egentlig er og om det er en ko-knogle eller en menneske-knogle, vi har fundet, siger han.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093