23948sdkhjf

Velstand kan vokse med 60 milliarder

Produktivitetskommissionen fremlagde i går sin slutrapport, der ser nærmere på, hvordan den danske produktivitet kan komme op på niveau med de bedste lande
Følger regeringen Produktivitetskommissionens 25 anbefalinger kan Danmark samlet set få en gevinst på op mod 60 mia. kroner frem mod 2020.

Det mener Produktivitetskommissionens formand, økonomiprofessor Peter Birch Sørensen, der i går fremlagde den endelige rapport på et pressemøde.

Peter Birch Sørensen peger på, at hvis kommissionens anbefalinger bliver fulgt, er det realistisk at nå det politiske mål om at hæve BNP med 14 mia. kroner i 2020 gennem tiltag, der styrker produktiviteten i den private sektor.

- Vi anbefaler, at der sættes ind på tre områder. Styrk konkurrencen, dynamik og internationalisering i erhvervslivet, styrk kvaliteten af uddannelserne og skab gode rammer for nye løsninger og effektivitet i det offentlige. Hvis man følger vores anbefalinger, så mener vi, at det vil give et løft i produktivitetsvæksten på et halvt procentpoint, siger Peter Birch Sørensen.

Danmark sakker bagud

I mere end halvandet år har Produktivitetskommissionen gransket Danmarks problemer med produktivitet for at finde ud af, hvordan vi undgår at sakke endnu mere bagud.

- Dansk produktivitet er i perioden 1995 til 2012 kun vokset med 0,9 procent om året, hvor den i USA i samme periode voksede med 1,9 procent. Der er altså langt op til den amerikanske velstandsstigning. Der er ingen tegn på, at det vil vende af sig selv og ingen tegn på bedring. Men udviklingen kan vendes med en ambitiøs og vedvarende indsats, siger Peter Birch Sørensen.

Andre briller på

Dermed er det samlede analysemateriale klar, og det er nu politikernes opgave, at omsætte kommissionens anbefalinger til en kommende vækstpakke.

Det bliver ifølge økonomi- og indenrigsminister, Margrethe Vestager (R), ikke nogen let opgave.

- Jeg tror ikke den politiske opfølgning, vil være let, men vi kan håbe, den vil være produktiv. Det jeg vil tage med mig er, at rapporten har aflivet forestillingen om, at der er en ting, man kan gøre, og så det løst. Der er en lang række ting, der skal gøres, og det tager tid. Jeg vil dog fremhæve et par af de ting, der kunne virke relativt hurtigt. For eksempel bedre regulering af erhvervslivet. Rapporten har vist, at der er en lang række regler, der begrænser virksomhedernes mulighed for at tilrettelægge deres produktion, udvide deres produktion og ændre deres produktion. Vi har her fået ny fakta at tage stilling til omkring, hvordan et tiltag vil påvirke virksomhedernes produktivitet, siger ministeren og understreger samtidig, at regeringen under arbejdet vil have andre briller på end bare produktivitet.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094