23948sdkhjf

Eksportsucces for betonelementer

Danske betonelementer hitter i blandt andet Sverige og Norge – også lidt fremgang herhjemme
Danske betonelementer er blevet en eksportsucces.

Fra 2010 til 2011 er eksporten af de grå byggeelementer mere end fordoblet, så de i 2011 udgjorde en værdi på omkring 70 mio. kr., ifølge Betonelement-Foreningens beregninger.

Direktør i foreningen Poul Erik Hjorth forventer yderligere eksportstigning.

- Det er et område, hvor det bare går fremad, og efter de tal og efterretninger, vi har, forventer vi, at den kan komme helt op på 200 mio. kr. om året inden for en kort tidshorisont på et eller to år, siger Poul Erik Hjorth.

I 2010 var eksporten på 28,8 mio. kr. og beregnet ud fra de tre første kvartaler i år 2011 ender eksporten på de 70 mio. kr. i 2011.

Tiltrængt opmuntring

Den ny opgørelse er en tiltrængt opmuntring til en branche, der har gået meget ondt igennem i de seneste år.

Efter et helt utraditionelt succesrigt år i 2008 er omsætningen faldet voldsomt i branchen, og der har været gang i både opkøb og lukninger, men nu ser der ud til at være optimistiske nyheder i branchen.

For ud over fine eksporttal er branchens ordrebeholdning også over 10 procent bedre i januar i år end samme tid året før.

- Det går fremad i Danmark blandt andet på grund af mere byggeaktivitet inden for det almene boligområde. Så der er en større optimisme, og eksporttallene er en stor bekræftelse, da det betyder, at vi både kan være med på pris og ikke mindst på kvalitet. Samtidig er medlemmernes satsning på eksport sundt for forretningen, da det spreder aktiviteten og sikrer en mere stabil produktion, siger Poul Erik Hjort til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Det er primært Sverige og Norge, der i stigende grad køber danske betonelementer. Og det er da også de to lande i Norden, der er sluppet mest nådigt gennem finanskrisen. Og der er blandt andet meget gang i nybyggeriet.

Men at de vil have danske produkter, mener Poul Erk Hjorth skyldes, at danske betonprodukter er højt respekteret i andre lande.

- Vi har en lang og udviklende historik på betonelementområdet. Vores produktudvikling og automatisering er helt i top. Samtidig har vi fået indarbejdet nogle særlige cementtyper fra Portland, der sikrer en meget hurtig tørringsgrad, uden at det går ud over kvaliteten. Derfor kan vi levere produkterne hurtigt og med en høj kvalitet, siger han.

Bagefter i Sverige

I både Norge og Sverige er efterspørgsel efter byggematerialer voksende.

Ifølge Poul Erik Hjort skyldes det den store aktivitet i byggeriet, men handler også om lokale betonforhold i både Sverige og Norge.

- I Sverige er de bagefter inden for produktion af betonelementer. De støber stadig meget beton på pladsen. Derfor er vores produkter meget interessante for dem. Og i Norge er der så meget aktivitet, at de mangler håndværkere, og blandt andet derfor tænker de mere og mere i industrielt byggeri, og har så brug for betonelementer, siger han.

Poul Erik Hjort forventer, at efterspørgslen vil vokse endnu mere i Sverige og Norge, og så tror han, at Tyskland også vil købe flere danske betonelementer, når EU’s byggevareforordning træder i kraft den 1. juli 2013.

For danske elementer kan uden problemer leve op til de regler.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125