23948sdkhjf

Ingen udsigt til flere nye incitamenter til solceller

Klima-, energi- og bygningsministeren slår fast, at der ingen planer er om at ændre i kommunerns modregningsreglerne for solceller
Kommunerne forstår ikke, at de er den eneste offentlige instans, der ikke får el-besparelsen fra solcelleanlæg for sig selv. Mens staten snupper 40 til 60 procent af besparelsen gennem bloktilskuddet, når udgifter til selve anlægget og driften er betalt, får regionerne og staten selv gavn af hele deres opnåede besparelse.

Mange kommuner, Kommunernes Landsforening (KL) samt Energiforum Danmark stiller sig uforstående over forskelsbehandlingen. Eksempelvis skriver KL i et høringssvar:

“KL stiller sig uforstående overfor det faktum, at kommunerne som følge af modregningsreglerne skal stilles markant ringere end alle andre, der sætter solceller op, herunder staten og regionerne [...]."

Til spørgsmålet om, hvorfor det kun er kommuner ne og ikke regionerne og staten, som bliver fratrukket noget af den besparelse, de opnår ved solceller, svarer klima-, energi- og bygningsminister Ramus Helveg Petersen (R) i en mail til Licitationen - Byggeriets Dagblad:

- Der er historiske grunde til, at reglerne i elforsyningsloven sikrer modregning i bloktilskuddet af kommunernes overskud ved salg af elforsyning og overskud ved elproduktion. Der har ikke været et tilsvarende behov for regler i forhold til regionerne.

Ingen lempelser

Kommunerne skal ikke forvente, at regeringen foretager nogen lovændringer, der vil øge incitamentet for kommunerne til at opsætte solceller på de kommunale bygninger. Det slår Rasmus Helveg Petersen fast.

- Vi ønsker en kontrolleret udbygning med solceller. Derfor har regeringen og de øvrige energiforligspartier været enige om også i forhold til kommunerne at indføre et loft på 20 MW for dispensationer for selskabsmæssig udskillelse. Det er udmøntet ved den pulje, som Energinet.dk administrerer, og hvor kommunerne så kan få mulighed for at nettoafregne elproduktion fra solceller, skriver Rasmus Helveg Petersen.

Dispensationspuljen, som undtager kommunerne fra kravet om at oprette et selvstændigt selskab for hvert enkelt solcelleanlæg, er den eneste lempelse, kommunerne får.

- Der er ikke planer om at øge kommunernes muligheder og incitamenter for etablering af solceller udover den aftalte pulje. Det betyder også, at der ikke er planer om at ændre i modregningsreglerne, skriver Rasmus Helveg Petersen.

Ændret kurs

Sidste år gav Energistyrelsen udtryk for, at man ville arbejde på en løsning på problemstillingen om, at kommunerne ville blive modregnet i bloktilskud i forbindelse med solceller, men løsningen kom aldrig.

Adskillige kilder har over for Licitationen - Byggeriets Dagblad bekræftet, at det er Finansministeriet, der har trukket i bremsen.

Derfor har Licitationen - Byggeriets Dagblad spurgt Finansministeriet om baggrunden for, at man ikke vil lempe på reglerne alligevel, men ministeriet vil ikke svare og henviser i stedet til Klima-, Energi- og Bygningsministeriet.

Her vil man heller ikke svare på, hvorfor man er gået bort fra at finde en løsning.se også side 7
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093