23948sdkhjf

Styrket indsats mod social dumping

Arbejdstilsynet, Skat og politiet formaliserer samarbejdet mod indsatsen mod social dumping - organisationerne er ikke imponerede
Arbejdsmarkedets parterfår ikke opfyldt et af deres hedeste ønsker for indsats mod social dumping; en særlig myndighedsinstans eller taskforce.

I stedet skal samarbejdet mellem Arbejdstilsynet, Skat og politiet på området koordineres langt stærkere end det hidtil har været tilfældet.

Det blev afsløret på en konference, som Byggefagenes Samvirke i København afholdt onsdag.

- Det er ikke en begyndelse, for meget af arbejdet foregår allerede, men måske kan man kalde det en ny begyndelse, sagde tilsynschef Hasse Mortensen fra Arbejdstilsynet.

Det bliver netop Arbejdstilsynet, som i forvejen har tilsynet med RUT-registret, der kommer til at sidde for bordenden i det arbejde, som forventes sat i gang umiddelbart.

Han ønskede dog på konferencen ikke konkret at komme bud på samarbejdets form og på, hvilke nye redskaber, der skal bringes i anvendelse, idet de endelige samarbejdsaftaler mellem de tre instanser endnu ikke er på plads.

Det forventes at ske i løbet af ganske kort tid, oplyste han.

- Vi kender mange af de byggestene, som skal bruges for at sikre en både national og lokal koordinering af arbejdet, og netop en stærkere koordineret indsats er helt afgørende for, om vi får succes. Samspillet skal ikke alene være bedre mellem myndighederne men i det hele taget mellem alle interessenter på området, sagde han.

Ikke skærpet indsats

Projektleder i Skat Allan Kok slog fast, at det nye i indsatsen er det formaliserede samarbejde mellem myndighederne.

- Men det er de samme geværgreb, der skal anvendes i arbejdet, og jeg kan desværre ikke love en skærpet indsats i forhold til hvad der hidtil er sket fra vores side. Vi har totalt set kun 33 årsværk til hele området, og så er det trods alt begrænset, hvad vi kan overkomme. Men vi forsøger at tilrette indsatsen der, hvor vi har størst mulighed for at få træf, og der kigger vi blandt andet på dem, der ikke har orden i arbejdsmiljøet. Hvis man ønsker at snyde det ene sted, så sker det måske også andre steder, sagde Allan Kok.

Intet akutberedskab

Han kunne ikke love et egentligt akutberedskab, som rykker ud, når for eksempel fagforeningerne melder om mistanke om svindel.

- Men vi ved, at byggevirksomheder og bygningsarbejdere flytter sig, så vi er klar over, at vi har kort respittid, sagde Allan Kok.

Han gjorde opmærksom på, at Skat ikke har adgang til privat ejendom og derfor ikke kan gå på byggepladsbesøg uden politiet og fik derfor spørgsmål, om det ville være en god ide med et egentligt skattepoliti, som det blandt andet kendes fra andre lande.

- Vi har et godt samarbejde med politiet, men hvis det politisk besluttes at lave et skattepoliti, så tager vi det med, sagde han.

Steen Pedersen fra Rigspolitiets Nationale Udlændinge Center mente ikke, der er behov for et skattepoliti.

Han erkendte, at man ikke skal forvente, at den “første patruljevogn" har detailkendskab til de ofte komplicerede regler på området, men at politiet i de planlagte kontrolaktioner sammen med Skat kan anvende personale, der har specialviden.

Brug for ny organisering

Organisationerne er tilfredse med myndighedernes skærpede fokus, om end man ikke er imponeret.

- Det er positivt, at myndighederne skærper fokus og arbejdet koordineres meget bedre, men jeg mangler svar på, hvordan arbejdet skal organiseres helt konkret, siger Bo Rosschou, formand for Byggefagenes organisationsudvalg og formand for de københavnske malersvende.

- Hvis man blot vil gøre, som man plejer, men blot lidt mere af det, er det ikke godt nok. Der er brug for en helt ny organisering af arbejdet. Ultimativt ville det bedste være, at der blev oprettet en helt ny styrelse, men det forstår jeg er urealistisk. Mindre kan måske gøre det, og jeg er fortsat optimistisk med hensyn til at få gjort noget ved et problem, som er ved at deregulere store dele af arbejdsmarkedet, siger Bo Rosschou.

Heller ikke Per Vangekjær, formand for Danske Malermestre, er imponeret.

- Jeg synes, det jeg hører, er alt for uambitiøst. Jeg havde troet og håbet, at man ville lave en task force - en professionel styrke med dette som eneste arbejdeområde - måske lidt i stil med det tyske Baupolizei, som består af personer, der har et indgående kendskab til det, de har med at gøre, og som har myndighed til at standse arbejdet og i øvrigt skride ind. Der er alt for mange løse ender i forhold til det, vi havde håbet på. Ved at lave lidt mere af det, som hidtil har været utilstrækkeligt, skaber man ikke noget, der er tilstrækkeligt, siger Per Vangekjær.

Han håber dog, at hans skepsis vil blive gjort til skamme dels af det konkrete samarbejde mellem myndigheder, dels gennem de initiativer, som regeringen siden vil tage, når et særligt udvalgsarbejde om social dumping senere på året kommer med konkrete forslag.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125