23948sdkhjf

En død ordning og ny strategi

2014 går på hæld, og det var endnu et begivenhedsrigt år i byggebranchen med en vis ordning, der kom til debat, og projekter der helt bogstaveligt styrtede i grus
Da champagnepropperne sprang for snart et år siden med et goddag til 2014, var det samtidig farvel til et 2013, der bød på store forandringer i bygge- og anlægsbranchen.

Store og kendte byggevirksomheder som Pihl & Søn og Engsø Gruppen var fortid efter bemærkelsesrige konkurser, og branchen så måske med en vis ængstelse frem mod det 2014, som nu lå forude.

Nu er 2014 så ved at lakke mod enden, og bygge- og anlægsbranchen kan se tilbage på et år, hvor en række byggefirmaer for alvor kom i vælten; byggerier kollapsede, og regeringen sløjfede Boligjobordningen.

Den store kartelsag i den storkøbenhavnske byggebranche nåede sit foreløbige klimaks, da 25 byggevirksomheder blev forelagt bødeforelæg på helt op til 10 mio. kroner. I skrivende stund har syv virksomheder vedtaget bøder på samlet godt 16 mio. kroner, men flere vil utvivlsomt føje sig til rækken.

Kartelsagen gav samtidig dønninger helt ind i Dansk Byggeris bestyrelse, da formand Martin Skou Heidemanns entreprenørvirksomhed, Skou Gruppen A/S, blev præsenteret for et bødeforelæg for påstået kartelvirksomhed. Det førte til Martin Skou Heidemanns orlov fra formandsposten.

Hård debat

Netop Dansk Byggeri har sammen med flere af byggeriets organisationer været en af bannerførerne i en debat, der har udspillet sig stort set gennem hele 2014 og også har optaget en del spalteplads i denne avis: Spørgsmålet om Boligjob­ordningens fremtid.

Efter hård debat mellem bygge- og anlægsbranchens organisationer og regeringen valgte sidstnævnte at droppe Boligjobordningen fra nytår.

Det var særligt spørgsmålet om nye job, der var til diskussion. Ikke mindst Dansk Byggeri advokerede for 5.000 ekstra arbejdspladser i bygge- og anlægsbranchen med en fortsat Boligjobordning - et tal som regeringen dog ikke genkendte, og ordningen blev aflivet ved finanslovsforhandlingerne.

Den borgerlige lejr i Folketinget har dog ikke i sinde at lægge Boligjobordningen i graven, hvorfor et regeringsskifte efter det folketingsvalg, som kommer i 2015, måske kan genoplive Boligjobordningen.

Store projekter i gang

Til gengæld kan branchen se frem til, at en række store anlægsprojekter snart er inden for rækkevidde.

Efter planen godkender Folketinget i løbet af 2015 anlægsloven til Femern-projektet, men en lang række forprojekter er allerede skudt i gang og har givet opgaver til bygge- og anlægsvirksomhederne.

Flere af de store entrepriser på den nye højhastighedsbane mellem København og Ringsted er blevet afgjort i løbet af 2014 og startet, og endelig er udbudsprocessen med den nye Storstrømsbro begyndt. I første omgang har bygherren, Vejdirektoratet, indledt den tekniske dialog med en række danske og udenlandske entreprenørselskaber.

Sikkerhed i byggeriet

Men store som små byggerier kræver også sikkerhed på landets byggepladser.

Brokollapset på Helsingørmotorvejen i september, da en ny bro var under opførelse, samt november måneds kollaps i Frederikshavn af en boligejendom under renovering satte for alvor et kritisk øje på sikkerheden i branchen.

Til alt held kostede de to kollapser ingen menneskeliv, men det satte fokus på sikkerhed, beregninger og ingeniørarbejde, og spørgsmålet om en decideret havarikommission for bygge- og anlægsbranchen blev bragt på banen igen, men senere skudt ned både af klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen (R) og dele af branchen.

Den unge Helveg var et nyt bekendtskab for bygge- og anlægsbranchen efter hans udnævnelse til ansvarlig minister for klima- og energiområdet samt hovedparten af byggeriet i februar. Han fik i november efter lang tids forarbejde endelig lanceret den nye byggepolitiske strategi, der overvejende blev godt modtaget i bygge- og anlægsbranchen.

Et nyt hold sættes

Det er som bekendt svært at spå om fremtiden, og forhåbentlig kan bygge- og anlægsbranchen på denne tid i 2015 stå i en langt bedre situation, end den gør i dag.

For krisen kradser fortsat i mange af virksomhederne, men der er kommet mere gang i hjulene i samfundet, og det smitter forhåbentlig af på bygge- og anlægsaktiviteten på den korte bane.

En ting er dog sikkert i 2015: Danskerne skal til stemmeurnerne og sætte et nyt hold til Folketinget.

Så uanset om vi på denne tid næste år har en rød eller blå regering, er det for bygge- og anlægsvirksomhederne blot om at kaste sig ind i kampen om opgaverne og trimme virksomhederne til det opsving, som lurer ude i horisonten.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094