23948sdkhjf

Mange små firmaer vil droppe lærlinge

Den særlige praktikpladspræmie er afgørende for mange små virksomheder
En tredjedel af de små og mellemstore virksomheder vil stoppe med at uddanne lærlinge, mens en anden tredjedel vil ansætte færre lærlinge, hvis regeringen fjerner den særlige præmie- og bonusordning, som i dag belønner virksomheder, der tager lærlinge.

Det er resultatet af en medlemsundersøgelse, som Håndværksrådet har gennemført.

- Det bekræfter vores formodninger, desværre kunne man sige, om, at præmien på de 70.000 kroner betyder noget for ikke mindst de mindre virksomheder, udtaler Heike Hoffmann, erhvervspolitisk konsulent i Håndværksrådet.

- Og når vi samtidig ved, at de små og mellemstore tager relativt flere lærlinge end de store, så er det meget dårlig timing at skrotte præmie- og bonusordningen på nuværende tidspunkt. Vi ser ordningen som et godt krisestyringsinstrument, og da vi på inden måde kan afblæse krisen og samtidig ser fortsat voksende kø af praktikpladssøgende, mener vi det er helt forkert at afskaffe ordningen netop nu, siger hun.

Gør en forskel

Regeringen lægger i sit finanslovsforslag op til at ordningen fjernes og i 2013 erstattes af mere skrabet udgave for så at forsvinde helt fra 2014. Regeringen mener ikke, man kan påvise en effekt af præmie- og bonusordningen, der finansieres af AER, Arbejdsgivernes ElevRefusion.

- Der er uden tvivl også mange af de lidt større virksomheder, for hvem 70.000 kroner ikke betyder alverden og som vi tage et uændret antal lærlinge. Men mange af de små og mellemstore er klemt på mange måder, blandt andet på økonomien, og i den forbindelse betyder 70.000 kroner en del. Det viser vores medlemsundersøgelse ganske klart. Vores medlemsvirksomheder har et meget stærkt ønske om at give deres fag videre til de unge, men de kan kun påtage sig ansvaret, hvis deres ordrebøger kan bære det. Vores medlemsundersøgelse viser tydeligt, at tilskuddet har været med til at opretholde virkelig mange lærepladser i de små og mellemstore virksomheder, siger Heike Hoffmann.

Anbefaling fra udvalg

Regeringen har nedsat et særligt erhvervsuddannelsesudvalg, som forventes at komme med sine første anbefalinger allerede i denne måned, så de kan indgå i finanslovsforhandlingerne.

Den særlige præmie- og bonusordning er på udvalgets dagsorden, og det samme er et ønske om at gøre skolepraktikordningen mere fleksibel - eventuelt i form af særlige praktikpladscentre.

- Vi skal finde en langsigtet løsning på praktikpladser til de unge og skærpe uddannelsesgarantien, og jeg fornemmer stor vilje blandt parterne til sammen at løfte denne vigtige opgave, sagde børne- og undervisningsminister Christine Antorini, da udvalget blev nedsat for en måned siden.

Udover Ministeriet for Børn og Undervisning er også Finansministeriet, Dansk Arbejdsgiverforening, LO og KL repræsenteret i erhvervsuddannelsesudvalget.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125